Santokhi: ‘Hervormingsbeleid moet zowel op korte en langere termijn vruchten afwerpen’

Chandrikapersad Santokhi, president van Suriname, heeft op dinsdag 10 december 2024 tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB), in De Nationale Assemblee, de balans opgemaakt van de stappen die de regering tot nu toe heeft gezet en vooruitgeblikt op de uitdagingen die er nog zijn. Santokhi benadrukte het belang van openheid, dialoog en gezamenlijke inspanningen om het land vooruit te helpen. Santokhi merkte ook op, dat de zorgen van zowel de volksvertegenwoordigers als de bevolking, serieus worden genomen. De vragen over ministerieel beleid en de begroting voor 2025 zullen volgens Santokhi door de betrokken ministers worden beantwoord. Verder reflecteerde Santokhi op de afgelopen jaren en verleden over de tegenslagen die gezinnen, bedrijven en de samenleving, als geheel hebben doorgemaakt. Echter is er toch  vooruitgang geboekt dankzij de gezamenlijke inspanningen van de regering en het volk. Daarnaast erkende Santokhi, dat de structurele hervormingen offers vragen, “de noodzakelijke structurele hervormingen vragen soms offers en geduld. Deze hervormingen zijn niet alleen bedoeld om de huidige problemen te verlichten, maar ook om een stevig fundament te leggen voor een betere toekomst,” aldus Santokhi. Hiermee maakte het staatshoofd duidelijk, dat het hervormingsbeleid zowel op korte als lange termijn, vruchten moet afwerpen.

Santokhi vertelde eveneens, dat er wordt  gewerkt aan een stabiele en rechtvaardige samenleving. Met stappen zoals het operationaliseren van het Constitutioneel Hof en de verzelfstandiging van de rechterlijke macht. Ook meldde Santokhi, dat het versterken van institutionele structuren en het beschermen van fundamentele rechten, altijd centrale pijlers van zijn beleid zijn geweest.

Volgens Santokhi is het vinden van balans tussen vrijheid, gezag en de rechtsstaat een voortdurende uitdaging, vooral in moeilijke tijden. “Het handhaven van de wet en tegelijkertijd het waarborgen van de vrijheden van de burger, is een constante uitdaging geweest, maar ik ben ervan overtuigd dat we hierin geslaagd zijn door transparantie te bevorderen en de participatie van minderheden te waarborgen”, aldus Santokhi. De president besloot met een oproep tot inclusiviteit en een afwijzing van etnische politiek. Hij zei dat de sociale en etnische diversiteit van Suriname een kracht is die de samenleving bindt. Door de participatie van alle bevolkingsgroepen te bevorderen, heeft de regering volgens hem de democratische processen versterkt en de basis gelegd voor een rechtvaardige toekomst.

More
articles