Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is reeds enige tijd bezig met het proces rond de vernieuwingen binnen de tienjarige basiseducatie. Helima Poese, directeur Algemeen Vormend Onderwijs, zegt dat hiermee getracht wordt kinderen betere keuzes te laten maken, zelfstandig te leren en hun eigen leerweg te bepalen. Het gaat volgens de onderwijsfunctionaris niet meer om wat het kind met de paplepel krijgt ingegoten. “Wij willen talentontwikkeling en streven ernaar dat kinderen de ruimte krijgen hun talenten te ontwikkelen. Wat wil ik worden en hoe ga ik dat bereiken?”, legt directeur Poese uit. Ze benadrukt dat het kind centraal staat in deze onderwijsvernieuwingen.
Om de vernieuwingen zo duidelijk mogelijk op de samenleving c.q. leerlingen, leerkrachten en ouders over te brengen, is vanaf 1 september een sociale mediacampagne van start gegaan. Hoewel de informatievoorziening zich op eenieder richt, wordt beoogd de betrokkenheid van vooral het kind te vergroten. Directeur Poese zegt dat deze be-trokkenheid gecreëerd moet worden. “Kinderen gaan wel naar school, maar een groot deel is zich nog niet bewust waarom en wat daarmee bereikt kan worden.” Poese meent dat indien het kind hiervan doordrongen is, de be-trokkenheid er ook gaat zijn. Ze zegt dat het daarom belangrijk is dat het kind moet weten waarom er geen toetsen meer gegeven wordt, geen getuigschrift en waarom er een leerjaar tien is.
De directeur benadrukt dat de Tienjarige Basiseducatie reeds is geïmplementeerd, maar dat niet eenieder zich hiervan bewust is. “De vernieuwingen zijn reeds lang aan de gang, maar moeten nog alleen meer bekendheid krijgen.” Het proces is al vanaf de covid-periode ingezet onder de noemer onderwijsvernieuwingen.’’ Zo was er onder meer het afstandsonderwijs en alle andere vernieuwing vanwege covid toen. Gaandeweg de rit is de onderwijs-visie van het ministerie geactualiseerd, waarbij de vernieu-wingen voor ontwikkelingsgericht onderwijs tot uiting zijn gekomen”, aldus directeur Poese. Ze benadrukt dat met het ontwikkelingsgericht onderwijs getracht wordt het kind eigenaar van zijn/haar eigen leren te maken.
Directeur Poese meldt erbij dat de vernieuwingen ook verband houden met de ontwikkelingen regionaal en internationaal, en ook vanwege de technologische veranderingen. “We kunnen niet achterblijven met die oude boeken, we moeten ergens een stap maken”, voegt directeur Poese eraan toe. Binnen de vernieuwingen wordt dan ook gebruik gemaakt van nieuwe leerboeken, die ook via websites beschikbaar zijn; zowel leerboeken voor de leerlingen als lesmateriaal voor de leerkrachten. De laatste groep wordt binnen het proces getraind in onder meer ontwikkelingsgericht onderwijs, waarbij verschillende werkvormen, leerdoelen, lesinrichting, toetsvormen en beoordelen worden behandeld. De leerkrachten krijgen ook verdere coaching c.q. nazorg in het veld.
Het ministerie heeft de vernieuwingen ook op de pedagogische scholen behandeld. Zo hebben leerlingen van de examenklassen vorig jaar de trainingen meegekregen. “Dus ze starten gelijk daarmee als leerkracht”, verduidelijkt directeur Poese. Verder zijn er afspraken met de pedagogische instituten om hun curricula aan te passen op de vernieuwingen. De onderwijsfunctionaris legt verder uit dat binnen de informatiecampagne alles duidelijk wordt gemaakt. De eerstvolgende informatiebijeenkomsten zijn op maandag 16 december op Commewijne en dinsdag 17 december te Saramacca. Tijdens deze bijeenkomsten is er een open dialoog, terwijl alles dat samenhangt met de vermieuwingen alsook het onderwijsstelsel wordt uitgelegd. De informatiecampagne wordt met ondersteuning van de Stichting Creative Kids onder aansturing van Latoyah Baarh uitgevoerd.