GUYANA GAAT BIJDRAGEN IN CORANTIJNBRUG?

Guyana heeft andere motieven en overwegingen dan Suriname, om een brug over de Corantijnrivier tot stand te zien komen. Hoeveel protest Suriname ook aantekent tegen Tigri en omstreken, een bilaterale samenwerking aan een project van honderden miljoenen zegt aan de wereldgemeenschap, dat onze bezwaren ergens toch meevallen. Vandaar dat Guyana’s Openbare Werken Minister Edghill, luidruchtig en tegen ieder fatsoen in, eenzijdige bekendmakingen doet over de selectie van China Road and Bridge Corp. en de financiering aan Guyanese zijde. Als Suriname Guyana in staat stelt mede te financieren, komt daar medezeggenschap bij kijken, zoals wij maar al te goed ervaren hebben met de Canawaima-verbinding.

De jurisdictie over de brug wordt met medefinanciering uit handen gegeven. En er wordt een volgende concessie gedaan als het om jurisdictie gaat. Als opfrisser: de westgrens van Suriname is vastgesteld en historisch bekend, als de laagwaterlijn aan de westelijke oever van de Corantijn. Guyana mede laten financieren, zal tot activiteit en waterverkeer leiden op de rivier, zonder dat wij de infrastructuur hebben voor controle, terwijl Guyana doodleuk luttele tientallen kilometers verder, verdere bezetting van ons grondgebied plant en de rivierdelta zal inzetten om offshore verkeer te faciliteren. Als wij hen toelaten deze Rubicon over te steken, kunnen wij vergeten onze aanspraken en soevereiniteit, nog behoorlijk te bewaken. Het gewoonterecht en de diplomatieke gedragslijn zullen zich rond ons verstrikken in een juridische wurggreep, waar wij ons niet meer aan zullen ontworstelen.

Daarnaast stellen wij in geval de spanningen met Venezuela blijven oplopen, een wagenwijde poort open voor Guyana om zowel de vluchtroute als logistieke lijn, ons te belasten met hun grensconflicten aan de andere zijde van het land. Conflicten die verscherpen in een periode waarin de wereld al de voorbeelden van Crimea en Gaza heeft, van hoe snel spanning in geweld kan omslaan en wat het voor de omliggende regio betekent. Onze betrekkingen met Venezuela hebben geenszins het karakter waarbij wij Guyana op welke wijze dan ook, zouden moeten faciliteren tot vijandigheden.

Onze regering treedt ook hier weer, de beginselen van openbaar bestuur en van trias politica, met de voeten, door een waas van geheimzinnigheid rond dit hele dossier te laten te bestaan en De Nationale Assemblee en daarmee het volk, niet te informeren over de stand van zaken en de voorwaarden. Overheidscommunicatie vanuit Surinaamse zijde leidt tot een spel van beweringen en ontkenningen, terwijl dit het meest kostbare infrastructuurproject van de komende regeringsperiode zal betreffen. Het druist in tegen de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, om per persbericht te laten verlopen, wat onderwerp zou moeten zijn van inhoudelijke inspraak van de assemblee, van het bedrijfsleven en van het maatschappelijk middenveld. Al deze stakeholders zullen de impact voelen van de verbinding met het buurland, die de brug in het leven roept en het prijskaartje dat daar financieel en sociaal, aan te pas komt.

Als men zo nodig Guyanees oliegeld een rol wil laten vervullen, is Suriname vrij een geldlening overeen te komen, die met een helder tijdspad afgelost wordt. En ieder initiatief rondom bouw, onderhoud en beveiliging zal gepaard moeten gaan met operationele ondersteuning aan de Surinaamse autoriteiten, onder hun bevoegdheid en zeggenschap.

More
articles