De regering van Suriname heeft een formele protestnota gestuurd naar Guyana in reactie op uitspraken van de Guyanese president Irfaan Ali. Deze verklaarde dat zijn regering infrastructurele ontwikkelingen wil uitvoeren in het Tigri-gebied. Het plan om de landingsbaan bij ‘Camp Jaguar’ te verharden en bouwactiviteiten op te starten nog vóór het einde van dit jaar, heeft geleid tot zorgen over de mogelijke schendingen van Surinaamse soevereiniteit.
Op 29 november werd de Guyanese ambassadeur in Suriname, Virjanand Depoo, ontboden door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). In dit gesprek heeft de Surinaamse regering haar bezwaren geuit tegen de plannen van Guyana in het Boven-Corantijngebied, waaronder de bouw van een school op Kasjoe-eiland.
Angelic del Castilho, voorzitter van DA’91 en voormalig diplomaat, heeft haar bezorgdheid geuit over de houding van Guyana. In een exclusief interview met Dagblad Suriname, noemde zij de plannen van Guyana “onterecht en schadelijk” voor de diplomatieke relatie tussen de twee landen. Del Castilho benadrukte het belang van de grensbewaking en riep de Surinaamse regering op om de kwestie op internationale fora, zoals de Verenigde Naties en CARICOM, aan te kaarten.
Volgens haar is het cruciaal om het eigendomsrecht van Suriname over Tigri te verdedigen met diplomatie en juridische stappen, terwijl escalatie coûte que coûte, vermeden moet worden.
De redactie heeft geprobeerd een reactie te krijgen van Marie Levens, voormalig minister van Buitenlandse Zaken (2000-2005) en prominent politica van de Nationale Partij Suriname (NPS). Hoewel het niet is gelukt haar direct te spreken, is bekend, dat Levens in haar tijd als minister, verschillende verklaringen heeft afgelegd over het grensgeschil tussen Guyana en Suriname. Het Tigri-gebied, dat al decennia onderwerp van conflict is, blijft een gevoelig thema in de bilaterale betrekkingen met Guyana.
De vraag hoe Suriname effectief kan reageren op deze recente ontwikkelingen roept belangrijke discussiepunten op: Del Castilho pleit voor het mobiliseren van internationale organisaties om het Surinaamse standpunt te versterken. Dit zou kunnen gebeuren door historische en juridische argumenten te presenteren die het eigendoms-recht van Suriname ondersteunen.
Het aanspannen van een internationale rechtszaak tegen Guyana wordt door verschillende experts genoemd als een mogelijke, maar complexe strategie. Dit vereist een gedetailleerde voorbereiding en sterke bewijsvoering.
Zowel Del Castilho als andere waarnemers benadrukten dat het cruciaal is de Surinaamse bevolking beter te informeren over het Tigri-conflict, zodat er nationaal draagvlak ontstaat voor eventuele diplomatieke en juridische acties
Het Tigri-gebied blijft een bron van spanning tussen Suriname en Guyana. Hoewel diplomatie de voor-keursroute lijkt, is de situatie delicaat, en escalatie zou de stabiliteit in de regio kunnen bedreigen. Zowel de regering als politieke partijen, zoals de NPS, worden opgeroepen hun rol te spelen in het beschermen van de nationale belangen van Suriname.