Raphaël Dewez, transportspecialist voor Guyana en Suriname, schreef onlangs op zijn LinkedIn-pagina, dat de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), een lening van USD 25 miljoen heeft goedgekeurd om een uitgebreid programma te ondersteunen dat de luchtvervoersector van Suriname zal moderniseren. Het initiatief is gericht op het verbeteren van veiligheid, connectiviteit en infrastructuur, wat aanzienlijke voordelen zal opleveren voor zowel de algemene bevolking als specifieke gemeenschappen in het binnenland.
Het programma, goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de IDB, beoogt de naleving van internationale veiligheids- en beveiligingsnormen voor de burgerluchtvaart te versterken. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit en veerkracht van de luchtvervoersinfrastructuur in het land.
Het project zal naar verwachting 465.000 luchtpassagiers per jaar ten goede komen, waaronder inwoners van inheemse en marrongemeenschappen. Dit betekent betere en betrouwbaardere toegang tot afgelegen regio’s, verbeterde veiligheid bij operaties, en een verlaging van tijd en kosten voor het vervoer van vracht en passagiers. Ook de toegang tot essentiële gezondheidsdiensten wordt verbeterd. Specifiek zal het indiaanse dorp Kwamalasamutu, met 1.308 inwoners, direct profiteren van het programma.
Bijzondere aandacht gaat uit naar vrouwen, mensen met een handicap en de inheemse bevolking. Zij zullen profiteren van betere toegang tot diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg, en van nieuwe werkgelegenheidskansen.
Het programma zal investeren in luchtvaartnavigatie, communicatieapparatuur en digitale technologie voor meerdere vliegvelden onder toezicht van het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. Hierdoor wordt de connectiviteit en veiligheid verbeterd, wat tevens de ontwikkeling van de Marron- en inheemse gemeenschappen en de particuliere sector in het binnenland zal stimuleren. Plannen omvatten onder meer de modernisering van de internationale luchthaven van Paramaribo, verbeteringen aan de landzijdige faciliteiten en navigatieapparatuur van de binnenlandse hub Zorg en Hoop, en een pilotproject om het vliegveld van Kwamalasamutu te moderniseren voor operaties onder alle weersomstandigheden.
Naast de fysieke verbeteringen zal het programma ook investeren in het versterken van het institutionele en juridische kader van de luchtvaartsector. Dit omvat de herstructurering en versterking van het burgerluchtvaartsysteem, verhoogde regelgevende capaciteit en implementatie van duurzaamheidsbeleid door de Civil Aviation Safety Authority, en gender- en diversiteitsmaatregelen. Het project voorziet verder in verbeteringen van de luchtvaartnavigatiecapaciteit, efficiëntie en surveillance, de oprichting van een onafhankelijke Air Accident Investigation Authority, en de ontwikkeling van een nieuwe vergoedingenstructuur voor internationale standaarden.
Dankzij samenwerking met de Internationale Burgerlucht-vaartorganisatie en andere partners is dit programma tot stand gekomen. Uitvoering van het programma betekent dat Suriname een stap dichter bij een moderne, veilige en inclusieve luchtvervoersector komt.