Opleiding Oil & Gas geïntroduceerd op AMTO

Met de introductie van de opleiding Oil & Gas en Petroleumtechniek op de Avond Middelbare Technische Opleidingen (AMTO) wordt er wederom een belangrijke stap gezet richting de toekomst van Suriname. De introductie vond op maandag 2 november plaats in de trainingszaal Mensa van het studentenhuis aan de Leysweg. Dit gebeurde middels de onthulling van het naambord “AMTO Opleiding Oil & Gas en Petroleumtechniek” door president Chandrikapersad Santokhi. De nieuwe studierichting behelst het opleiden van technisch geschoolde professionals, die een sleutelrol moeten spelen in de olie- en gasindustrie van Suriname.

President Santokhi noemde de olie- en gasindustrie een “game changer” voor Suriname. Hij wees erop dat de opleiding perfect aansluit bij de verwachte volledige opstart van de olie- en gasproductie over enkele jaren. “De afgestudeerden van deze opleiding zullen een cruciale rol spelen in deze transformatie”, aldus het staatshoofd. Met deze opleiding wordt er volgens hem niet slechts geïnvesteerd in de toekomst van jongeren, maar ook in een duurzame en welvarende toekomst voor het hele land.

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur sprak zijn enthousiasme uit over de opleiding en de kansen die deze biedt voor Surinaamse jongeren. De bewindsman stond ook stil bij de diversiteit van het docententeam, dat bestaat uit buitenlandse deskundigen en ervaren Surinaamse docenten van zowel het Natin als de AMTO. “Deze opleiding is een prachtige mix van expertise en innovatie. Het biedt onze jongeren niet alleen de tools om te excelleren, maar bereidt hen ook voor op een sector die centraal staat in de economische groei van ons land”, aldus minister Ori.

Na de onthulling van het naambord verzorgde docent Henny Zeegelaar het openingscollege als startsein voor de opleiding. Hij gaf aan wat de studenten mogen verwachten en legde de nadruk op het praktijkgerichte karakter van de opleiding. Gedurende de vierjarige opleiding krijgen studenten de gelegenheid stage te lopen bij bedrijven zoals de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., maar zij kunnen mogelijk ook naar het buitenland gestuurd worden om bepaalde vaardigheden op te doen. Zeegelaar zegt dat er al vanaf het eerste studiejaar praktijkmomenten zijn, zodat studenten vroeg kennismaken met het vak. Vanaf het tweede jaar vindt er meer diepgang plaats. De basisvakken in dit traject zijn wiskunde, natuurkunde en scheikunde.

More
articles