In november 2024 zijn in Paramaribo 14 kandidaten opgeleid tot mediator in strafzaken. Eerder dit jaar in mei vonden er 6 Masterclasses plaats waarbij 80 deelnemers vanuit het Openbaar Ministerie, de advocatuur, de politie, de dienst Justitiële Kinderbescherming (JKB) en de dienst Forensisch Maatschappelijke Zorg (FMZ) werden geïnformeerd over de mogelijkheden tot mediation, in strafzaken en herstelrecht. In november namen 6 rechters deel aan deze informatieve Masterclass. Tijdens de Masterclasses werd de behoefte aan verdere training en opleiding duidelijk zichtbaar. Met dit project zet het Openbaar Ministerie Suriname in, op een humaner strafrecht, waarbij slachtoffer en verdachte de kans krijgen met elkaar in gesprek te gaan in een lopend strafproces.
De opleiding is verzorgd door mevrouw mr. Kim Roelofs en mevrouw Rebecca Leeuwenberg, beide registermediator in strafzaken en docent. Beiden waren vanaf het eerste uur betrokken bij het implementeren van deze interventie in het Nederlandse strafrecht. Mevrouw mr. Rianne de Back, landelijk jeugdofficier van justitie in Nederland, is als gastdocent betrokken. Zij ondersteunt daarnaast het OM Suriname bij het oprichten van een Mediationbureau in Strafzaken. Het Mediationbureau is het loket waar zaken van zowel minderjarigen als volwassenen kunnen worden aangemeld en vormt daarmee het centrale orgaan om dit traject te faciliteren. Het project wordt mogelijk gemaakt met gelden vanuit het Europese project “Strengthening the (criminal) justice system in Suriname”.
In Nederland bestaat mediation in strafzaken sinds 2010. Voor slachtoffers en verdachten biedt deelname aan mediation de kans om een dialoog te voeren, vragen te stellen, antwoorden te krijgen, afspraken te maken over schade en schadevergoeding en afspraken met het oog op de toekomst. Bovenal draagt mediation bij aan verwerking van wat er gebeurd is. Mediation vormt hiermee een waardevolle aanvulling op het dadergerichte strafrecht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt tevens dat deelname aan mediation de kans op recidief significant vermindert.
Met name in een kleine gemeenschap, zoals Suriname, waar mensen elkaar vroeg of laat weer tegenkomen, is het belangrijk dat er een vorm van herstel plaatsvindt. Dat betrokkenen de kans geboden wordt om het gebeurde achter zich te laten om de focus weer op de toekomst te kunnen richten. Het Openbaar Ministerie Suriname gelooft in de meerwaarde van deze interventie en ziet in, dat mediaton bijdraagt aan een veiligere maatschappij. De opgeleide mediators begeleiden het contact tussen verdachte en slachtoffer. De uitkomst wordt vastgelegd in een slotovereenkomst en meegenomen door het Openbaar Ministerie, dan wel de rechtbank bij de afdoening van de zaak. Deelname is altijd vrijwillig, dus alleen als verdachte en slachtoffer het beiden willen. Mediation in strafzaken komt niet in plaats van het strafrecht, maar vormt een waardevolle aanvulling. Mediation kan worden ingezet in alle strafzaken, mits de betrokken partijen geschikt zijn. Voorwaarde is dat de verdachte verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn of haar aandeel in het delict. Op 29 november 2024 vond de eerste mediation in een lopende strafzaak plaats. Het betrof een jeugdzaak, waarin twee jongens van 16 jaar met elkaar in gesprek gingen.