Wet Duurzaam Natuurbeheer moet fundamentele principes in balans houden

De commissie van rapporteurs voor de Wet Duurzaam Natuurbeheer, heeft een eendaagse Public Hearing georganiseerd ter afronding van haar werkplan voor het initiatiefwetsvoorstel, ingediend door assembleelid Josafat Kanape. Het doel van deze wet is het vaststellen van regels betreffende het duurzaam beheer van de natuur door een op te richten Suriname Natuurbeheer Autoriteit. De bijeenkomst vond plaats op maandag 2 december in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee en bracht verschillende belanghebbenden samen.

De Public Hearing bood een belangrijk platform voor stakeholders die tot nog toe niet betrokken waren bij het vooronderzoek. Farzia Hausil, consultant bij Conservation International Suriname (CIS), gaf een presentatie over de inhoud en doelstellingen van de wet. Na de presentatie volgde een open discussie, waarbij diverse inzichten werden gedeeld. Tijdens deze sessie werd gestreefd naar een brede consensus over de hoofdlijnen van het wetsvoorstel.

Dew Sharman, ondervoorzitter van De Nationale Assemblee, wees op het cruciale belang van de wet, vooral vanwege Surinames unieke natuurlijke rijkdom. “Met meer dan 90 procent van ons land bedekt door groen, rust er op ons als natie een bijzondere verplichting, om zorgvuldig met onze natuur om te gaan”, aldus Sharman. Hij benadrukte dat de wet is gebaseerd op drie fundamentele principes die zorgvuldig in balans moeten worden gehouden: (1) het behoud van natuurwaarden. De natuur herbergt onschatbare waarden, variërend van biodiversiteit tot toerismepotentieel. Suriname moet deze rijkdommen beschermen voor toekomstige generaties; (2) de rechten van inheemse en tribale gemeenschappen, die al generaties lang in harmonie met deze gebieden leven, dienen gerespecteerd te worden; en (3) het economisch belang. Sharman erkent dat bepaalde delen van de natuur soms benut moeten worden voor economische voordelen. ‘’Echter, dit moet altijd gebeuren met zorg voor het behoud van de natuur, zodat er een evenwicht is tussen economische ontwikkeling en ecologische duurzaamheid’’, stelde Sharman.

De kracht van de wet ligt volgens Sharman in de breed gedragen inbreng van alle betrokkenen. “We willen een wet die niet alleen solide en stabiel is, maar die ook rekening houdt met de diversiteit van belangen. De inzichten die vandaag zijn verzameld, zullen bijdragen aan een wet die zowel de natuur beschermt als economische ontwikkeling mogelijk maakt.” Roy Mohan, voorzitter van de commissie van rapporteurs, gaf bij de opening aan, dat de resultaten van de hearing de laatste verfijningen van het wetsvoorstel zullen helpen vormgeven. Het aangepaste voorstel zal vervolgens in een openbare parlementsvergadering worden behandeld.

More
articles