VES: ‘Chinalco-overeenkomst schadelijk voor nationale belangen’

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft kort voor het verschijnen van INZICHT nr. 56, de hand weten te leggen op de Mineral Agreement tussen de Republiek Suriname en de Aluminium Corporation of China (Chinalco). De overeenkomst, die binnenkort ter goedkeuring aan De Nationale Assemblee (DNA) zal worden aangeboden, is volgens de VES niet alleen controversieel, maar zou ook onverantwoord zijn.

De overeenkomst bevat, aldus de VES, belastingvrijstellingen voor Chinalco die Surinaamse ondernemers onterecht benadelen.

Zo worden zowel de ‘Investor’ als de ‘Project Company’ vrijgesteld van diverse belastingverplichtingen, waaronder de vennootschapsbelasting (met inbegrip van belasting op vermogenswinsten), BTW, en andere heffingen die normaal gesproken gelden voor bedrijven in Suriname. Terwijl contractors en subcontractors die geen deel uitmaken van de projectonderneming, onderworpen blijven aan de gebruikelijke belastingheffingen, geldt deze vrijstelling ook voor buitenlandse bedrijven die niet belastingplichtig zijn in Suriname.

De VES betoogt dat deze belastingvoordelen een oneerlijke concurrentiepositie creëren en Surinaamse ondernemers in een nadelige positie brengen. Dit roept de vraag op of dit type fiscale regeling wel past binnen de wensen en belangen van de Surinaamse samenleving. “Is dit wat wij willen als Surinaamse samenleving?”, aldus de VES.

Daarnaast, met de recente ondertekening van de Final Investment Decision (FID) door Staatsolie met TotalEnergies, waarbij wordt verwacht dat de overheid vanaf 2028 jaarlijks gemiddeld USD 1 miljard zal ontvangen van de productie in Blok 58 gedurende een periode van 22 jaar, ziet de VES geen dringende noodzaak om bauxiet te exploiteren in het West-Suriname Bakhuisgebied, zoals de overeenkomst met Chinalco voorziet.

De vereniging benadrukt dat de focus van de regering beter gericht kan worden op duurzame economische ontwikkeling die in het belang is van de bredere samenleving, in plaats van het aangaan van overeenkomsten die potentieel schadelijk zijn voor de nationale belangen.

De VES spreekt zich dan ook uit tegen de Mineral Agreement en roept op tot een heroverweging. Volgens de vereniging zou de overeenkomst, zoals deze nu ligt, direct in de prullenmand thuishoren. Het is aan de regering om transparanter te zijn over de gemaakte keuzes en om de belangen van Suriname en haar ondernemers voorop te stellen.

Een verantwoorde en toekomstgerichte benadering van de mineralen- en energie-politiek is nodig om economische rechtvaardigheid en duurzame groei te waarborgen.

More
articles