Suriname stuurt protestnota naar Guyana over ontwikkelingen in betwist Tigri-gebied

De minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, heeft een protestnota gestuurd naar de regering van Guyana vanwege plannen om infrastructurele ontwikkelingen uit te voeren in het betwiste Tigri-gebied. Het protest komt naar aanleiding van uitspraken van de president van Guyana, Irfaan Ali, die aankondigde, dat de landingsbaan bij Camp Jaguar in het Tigri-gebied zal worden verhard.

Tijdens een ontmoeting met de Guyanese ambassadeur Virjanand Depoo overhandigde Ramdin vrijdag de protestnota, waarin Suriname zijn bezwaren uitte tegen deze ontwikkelingen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Ramdin benadrukt dat dergelijke acties zonder toestemming van Suriname een schending vormen van de afspraken die in 1970 tijdens onderhandelingen in Chaguaramas, Trinidad en Tobago, werden gemaakt.

Geschil over Tigri-gebied blijft oplaaien

Het Tigri-gebied, ook bekend als de Nieuwe Rivierdriehoek, is een bosrijke regio in het zuidwesten van Suriname. Het gebied wordt betwist door beide landen sinds 1969, toen de Guyana Defense Force (GDF) het gebied innam. Ondanks een bemiddelingspoging in 1970 door de toenmalige premier van Trinidad en Tobago, Eric Williams, heeft Guyana zijn aanwezigheid in het gebied behouden.

President Ali kondigde eerder ook aan een school te willen bouwen in het betwiste gebied, wat volgens Ramdin de vriendschappelijke samenwerking tussen de twee landen onnodig onder druk zet.

Surinaamse claim blijft onveranderd

Historisch gezien heeft Suriname altijd zijn aanspraak op het Tigri-gebied gehandhaafd. Voormalig president Desiré Bouterse benadrukte in 2011 dat “het Tigri-gebied is en blijft van Suriname”, en riep op tot een vreedzame en minnelijke oplossing. Guyana heeft eerder gesuggereerd dat Suriname de zaak voorlegt aan een internationaal tribunaal, maar dat voorstel is niet verder uitgewerkt.

Met deze recente ontwikkelingen lijkt het grensconflict opnieuw een punt van spanning te worden in de betrekkingen tussen de twee buurlanden. Suriname blijft vasthouden aan zijn claim, terwijl Guyana doorgaat met activiteiten in het gebied.

More
articles