Private Sector krijgt Regie Over Rundvee-import in Suriname

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft onthuld dat de private sector voortaan de verantwoordelijkheid van de staat overneemt, bij het importeren van runderen uit Brazilië. Dit besluit, dat volgens de minister de druk op de overheid zal verlichten, betekent een verschuiving naar een breder en ambitieuzer plan, dan oorspronkelijk door de overheid werd voorzien.

Uitgebreide Plannen van Ondernemers

Waar de overheid aanvankelijk voornamelijk focuste op het importeren van melkrunderen, hebben de ondernemers besloten hun aanpak uit te breiden. Zij zullen niet alleen slachtvee importeren, maar ook kleinere dieren zoals schapen en geiten. Minister Sewdien lichtte toe, dat een delegatie van ondernemers reeds Brazilië heeft bezocht om de importprocedures verder te onderzoeken en de logistieke haalbaarheid te verzekeren.

Verbeterde Logistiek

Om de logistieke uitdagingen aan te pakken, waaronder de beperkte capaciteit van het aanvankelijke transport, zal nu een groter schip worden ingezet. Dit schip kan tot 1.000 runderen per keer vervoeren, wat de efficiëntie van het proces aanzienlijk verbetert. Volgens Sewdien hebben de boeren zich verenigd, om dit project gezamenlijk tot een succes te maken.

Quarantainefaciliteit Gereed

De quarantainefaciliteit, noodzakelijk voor het tijdelijk isoleren van de geïmporteerde dieren, blijft onder beheer van de overheid. Minister Sewdien benadrukte, dat de overheid 75 procent van de investering in de faciliteit heeft gefinancierd, een terrein van meer dan 40 hectare in het district Saramacca. De stallen zijn inmiddels geplaatst en de locatie is bijna operationeel, in afwachting van de voltooiing van protocollen tussen Suriname en Brazilië.

Mukesh Ramlagan, de voorzitter van de Veehouders Bond Suriname (VBS) bevestigt dit commentaar: Belang van Duurzame Samenwerking.

“Hoewel deze overgang naar de private sector veel potentieel biedt, is een grondige evaluatie van de samenwerking tussen overheid en ondernemers essentieel. Het project moet niet alleen gericht zijn op economische efficiëntie, maar ook op duurzaamheid, diergezondheid en de impact op lokale boeren. Het succes van de geïmporteerde dieren zal afhangen van hoe goed de quarantainefaciliteit wordt beheerd en of er voldoende technische ondersteuning beschikbaar is voor boeren, die met de nieuwe dieren werken.

Daarnaast roept dit initiatief vragen op over de langetermijnstrategieën van de overheid voor de veeteeltsector. Het is belangrijk dat de lokale landbouwsector niet wordt verdrongen door de focus op import. Een evenwichtige aanpak, waarbij lokale veehouders worden ondersteund en betrokken, zal cruciaal zijn om dit project op duurzame wijze te laten slagen”.

De beslissing om de private sector de regie te geven over de rundvee-import is een veelbelovende stap voor de ontwikkeling van de Surinaamse veeteeltsector. Met de juiste balans tussen private en publieke inspanningen, kan dit project niet alleen voldoen aan de vraag naar vlees en zuivel, maar ook bijdragen aan de verdere groei van de agrarische sector. Het succes zal echter afhangen van de zorgvuldigheid waarmee de samenwerking en implementatie worden uitgevoerd.

More
articles