In een recent interview heeft Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, benadrukt hoe belangrijk integriteit en effectief leiderschap zijn voor de toekomst van het land. Volgens Jagesar moeten zowel intellectuelen als bedrijfsleiders, niet alleen vanuit de zijlijn kritiek leveren op de huidige situatie, maar ook actief bijdragen aan het bestuur en de ontwikkeling van Suriname.
Jagesar stelt dat de historische uitdagingen binnen het bestuur van het land een noodzaak voor verandering laten zien. Jagesar wijst erop dat de regering bij het kiezen van leiders niet alleen moet kijken naar persoonlijke belangen, maar ook naar de langetermijnvisie voor het land. Het is volgens hem van cruciaal belang dat leiders met de juiste capaciteiten en morele integriteit de verantwoordelijkheid nemen, vooral in belangrijke posities binnen de overheid en het bedrijfsleven. ‘’Dit geldt niet alleen voor de top, maar ook voor de andere niveaus die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van beleid’’, aldus Jagesar. Deze niveaus zijn volgens hem, essentieel voor de langere termijnoriëntatie van een overheid. De instituten die door deze andere niveaus worden bemenst, moeten zorgen voor de verankering van het langetermijnbeleid.
Immers, de politieke top zelf, zit er in eerste instantie maar voor vijf jaar en daar lijkt zij, haar beleid ook op te baseren.
Jagesar benadrukt de rol van transparantie en eerlijke procedures bij het beheren van de overheidsfinanciën. Hij haalt het voorbeeld van voormalig governor André Telting aan, die tijdens zijn periode het begrotingsbeheer met strikte discipline leidde en belangrijke fiscale regels instelde. ‘’Het teniet doen van deze regels erna, zorgt voor wantrouwen en ondermijnt het vertrouwen in de overheid.’’
Jagesar is ook een grote fan van Singapore, dat zich heeft ontwikkeld tot een van de welvarendste landen ter wereld. Dat beleid kan je volgens Jagesar kopiëren. In Singapore gaat het om goed en bekwaam leiderschap, maar ook een goede beloning van de inspanning (lees: toegevoegde waarde = waarde welke je arbeid toevoegt aan de inkomsten van je bedrijf of land). De overheidsorganisatie is bijvoorbeeld klein en efficiënt, maar goed beloond. ‘’Als je mensen die waarde toevoegen, slecht beloont, zijn ze gedemotiveerd, gaan ze oneigenlijke handelingen plegen of lopen ze weg. Wij zien dan ook veel mensen waar er een grote vraag naar is, wegtrekken, inclusief naar het buitenland. Dus het is meer dan alleen maar goede mensen benoemen, de top zal onder andere dit beleid moeten maken.’’
Volgens Jagesar moeten de juiste mensen in de regering worden geplaatst, mensen die niet alleen bekwaam zijn, maar ook een voorbeeld kunnen stellen op het gebied van ethiek en verantwoordelijkheidsgevoel. Hij pleit voor een focus op eerlijkheid, transparantie en het naleven van wet- en regelgeving om zo de basis te leggen voor een duurzame toekomst voor Suriname. ‘’Laat de absoluut niet makkelijke taak van het managen van toekomstige rijkdommen, niet eindigen in een boze droom voor Suriname’’, aldus Jagesar.
door Gladys Findlay