Inkomsten natuurlijke hulpbronnen strategisch inzetten

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de viering van 49 jaar onafhankelijkheid van Suriname onthuld dat iedere burger van Suriname gaat delen in de toekomstige opbrengsten uit de oliewinning voor de kust. Volgens het staatshoofd geldt de regeling  alleen voor Surinamers die in Suriname woonachtig zijn en bekend zijn bij de belastingdienst. Iedereen krijgt een spaarbiljet ter waarde van 750 Amerikaanse dollar, met een jaarlijkse rente van 7 procent. Die rente wordt pas uitbetaald als de olie uit Blok 58, een aardolieconcessie voor de kust, is verkocht en de royalties door Suriname zijn ontvangen. In oktober werd de FID ondertekend met het Franse bedrijf TotalEnergies en partner APA Corporation, waarbij 10 miljard dollar geïnvesteerd zal worden voor de oliewinning in Blok 58. Het duurt nog een paar jaar voordat er echt olie gewonnen gaat worden; dat wordt op zijn vroegst in 2028 verwacht. Econoom Winston Ramautarsing zei in gesprek met de STVS dat het positief is dat de regering terug wil geven aan het volk, maar het gaat niet alleen om het ontvangen van die USD 750. Het gaat om een belegging die iedere Surinamer heeft bij de staat, waarop de burger 7 procent rente zal ontvangen, die elk jaar zal worden uitgekeerd.

7 procent van die USD 750, komt vervolgens op USD 50, die in Surinaamse dollars zal worden uitgekeerd. Dus per maand ontvangt de burger dan USD 4, met de huidige koers is dat nog niet eens SRD 150 per maand.

De inkomsten van onze natuurlijke hulpbronnen moeten strategisch worden ingezet. De regering zou volgens Ramautarsing moeten investeren in goed bestuur, basisinfrastruc-tuur, onderwijs en gezondheidszorg om duurzame ontwikkeling te bevorderen en niet gewoon beloftes moeten maken voor de verkiezingen dat burgers geld zullen ontvangen, dat nog niet eens verdiend is. Het is ook belangrijk een deel van de middelen internationaal te beleggen voor groei en als reserve, waardoor er een buffer ontstaat voor eventuele schommelingen in de olie- en goudprijzen, wat financiële stabiliteit en lange termijn ontwikkelingen waarborgt.

More
articles