Onderwijscongres binnenland: Complexe uitdagingen, oplossingen in beeld

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) erkent dat de uitdagingen waarmee het onderwijs te kampen heeft, zeer complex zijn en een systematische aanpak vereisen. Het ministerie onderstreept de uitdagingen en verklaart dat er oplossingen in beeld zijn voor de problemen. ‘’MinOWC heeft met man en macht gewerkt om de problemen op te lossen, zodoende het onderwijsproces te garanderen op alle scholen in Suriname‘’, luidt de verklaring van het ministerie.  Op 25 oktober vond het congres Onderwijs in het Binnenland plaats, waar naast het bespreken van de al decennialange bestaande uitdagingen, ook voorstellen werden gepresenteerd voor duurzame oplossingen. De plaatsing van gekwalificeerde leerkrachten, vervoer en vracht, drinkwater, verblijfsfaciliteiten, leermiddelen en meubilair, bereikbaarheid van de scholen, conflicten op scholen, zijn slechts enkele van de uitdagingen waarmee het MinOWC kampt.

De uitdagingen zijn soms complex en vaak divergerend van aard. Het MinOWC erkent dat de uitdagingen een systematische en planmatige, interministeriële en public-private aanpak vereisen. De aanwezigen op het congres delen deze zienswijze ook. De inbreng van de verschillende belanghebbenden wordt uitgewerkt in een congresverslag en verwerkt in een plan met doelen voor de korte, middellange en lange termijn. Binnenkort zal het verslag beschikbaar zijn. Het ministerie zet de gesprekken over dit deel van het onderwijsveld voort.

In bepaalde delen van het binnenland waren om uiteenlopende redenen niet alle scholen gestart per 1 oktober 2024. Op dit moment zijn de leerkrachten van de 96 basisscholen, 26 voortgezet onderwijs- en 5 VOS-scholen, op twee scholen na, weer op hun standplaats in het binnenland. De leerkrachten van de scholen OS Kwamalasamutu en OS Sipaliwini kunnen binnenkort per luchttransport gebracht worden naar de desbetreffende locaties. Ook dit jaar blijven de uitdagingen zich aandienen. Zware droogte, extreem lage waterstanden, onbereikbaarheid van de gebieden, drinkwater- en voedseltekort teisteren het onderwijsproces in het binnenland. Op de school OS Palumeu zijn leerkrachten die per vliegtuig op de locatie zijn aangekomen, vanwege het drinkwatertekort teruggekeerd naar de stad. Het MinOWC werkt aan oplossingen om dit probleem zo snel mogelijk tot het verleden te doen behoren. Het MinOWC is het wervingsproces reeds gestart om de scholen te voorzien van kwalitatief goede leerkrachten.  Ook werkt het MinOWC aan de verdere verbetering van de schoolgebouwen en de woningen van leerkrachten. Op 8 november werd tijdens een veldbezoek het nieuwe schoolcomplex voor het basisonderwijs met onderwijzerswoningen en speeltuin in Malobi in het Boven-Suriname-gebied geopend. Tijdens het veldbezoek van 15 november heeft de opening van de vernieuwde OS Albina 2 met speeltuin in het district Marowijne plaatsgevonden. In de komende periode zullen tijdens veldbezoeken de nieuwgebouwde onderwijzerswoningen in Kwamalsamutu en de gerenoveerde school van Godo Olo en Wan Hati in gebruik worden genomen.

Ondanks de uitdagingen, is het MinOWC voortdurend bezig met het verbeteren van het onderwijs in Suriname. Er zijn problemen die zich enerzijds decennialang hebben geaccumuleerd. Anderzijds komen er nieuwe problemen door bijvoorbeeld klimaatverandering. De noodzaak voor meer financiële middelen om al deze problemen het hoofd te bieden, is groot bij het ministerie. Desalniettemin werkt het ministerie aan oplossingen. ‘’Het MinOWC gelooft in de uitkomst van het congres Onderwijs in het Binnenland en kijkt samen met zijn partners naar manieren om te komen tot structureel duurzame oplossingen in het onderwijs. Daarbij erkent het ministerie dat uw bijdrage ook nodig is. Samen kunnen wij het en samen zullen wij de toekomst van Suriname bouwen. Kon span anu makandra gi wan moro betre tamara.‘’

More
articles