President Chandrikapersad Santokhi ontving op 24 november een delegatie van de Aluminium Corporation of China Limited (Chinalco). Tijdens het bezoek werden de voorbereidingen van de ondertekening van de overeenkomst op maandag 25 november besproken. Volgens advocaat Antoon Karg, had De Nationale Assemblee nauwer betrokken moeten zijn geweest bij de voorbereidingen van deze ontwikkeling en van meerdere recente ontwikkelingen in de mijnbouw. “De Grondwet bepaalt in artikel 4 expliciet dat de zorg van de staat is gericht op de opbouw en instandhouding van een nationale economie, vrij van buitenlandse overheersing en gericht op de bestaanszekerheid van de gehele bevolking. Dit zijn concrete hoofdopdrachten van de grondwetgever aan de beleidsmakers. Dit is nogmaals herhaald in artikel 5 over de economische doelstellingen. Artikel 72 over de bevoegdheden van De Nationale Assemblee, geeft aan dat verdragen bij wet vastgesteld moeten worden. Artikel 103 en 104 gaan daarna over machtiging tot afsluiten van verdragen en overeenkomsten met andere mogendheden en volkenrechtelijke organisaties, de bekrachtiging, goedkeuring en inwerkingtreding pas na goedkeuring door De Nationale Assemblee”, aldus Karg.
Volgens Karg is De Nationale Assemblee daarin de vertegenwoordiging, de oren en de ogen van het Surinaamse volk. “Het reglement van orde geeft aan, dat documenten via die weg voor openbaarheid beschikbaar komen, tenzij er door de voorzitter op verzoek van minstens vijf leden, een besluit tot geheime behandeling genomen wordt.”
Niet alleen de wetgeving verplicht de uitvoerende macht de regels te volgen en De Nationale Assemblee te betrekken, ook leden van de uitvoerende macht weten dat uit hun constitutionele kennis en hun verleden als lid van de wetgevende macht. “Bauxiet-akkoorden en het vertrek van eerst Billiton en daarna Suralco, zijn nog binnen het persoonlijke verleden van huidige ministers, onderwerp geweest van ruime beraadslaging in De Nationale Assemblee. De machtiging om tot oprichting van een investeringsmaatschappij te komen en het aangaan van overeenkomsten betreffende buitenlandse investeerders in de energiesector, zijn onderwerp geweest van beraadslagingen in De Nationale Assemblee”, stelt Karg.
“Om zowel op de onderwerpen van de Corantijnbrug, de Final Investment Decision als thans Chinalco al in de fase te bevinden, dat de staat of strategische parastatale organisaties, rechten en plichten aangegaan zijn, zonder dat de voorwaarden integraal bekend zijn aan de wetgevende macht, druist in tegen de grondwet en de constitutionele gewoonten van de Republiek Suriname”, aldus Karg.