Suriname, Guyana, Trinidad en Tobago verzorgen training in visserijgegevens

FISHERIES-professionals uit Guyana, Suriname en Trinidad en Tobago nemen deel aan een regionale trainingsworkshop over visserijstatistieken en data-analyse van 11 tot 21 november. Het initiatief is gericht op het vergroten van de capaciteit van deze professionals om visserijgegevens effectief te verzamelen, analyseren en gebruiken, om zo duurzaam visserijbeheer en verbeterde besluitvorming te garanderen. Yann Laurent, hoofdtrainer van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), benadrukte het belang van de training. “Deze training is essentieel voor visserijfunctionarissen en voorlichters om geavanceerde methoden te begrijpen die worden gebruikt voor het verzamelen van kwaliteitsgegevens uit het veld, met name van afgelegen of moeilijk bereikbare vissersgemeenschappen langs de kustlijnen van Guyana, Suriname en Trinidad en Tobago”, aldus Laurent. Laurent benadrukte dat de workshop zich richt op het verzamelen van cruciale informatie, zoals vangstvolumes en frequentie van visserijactiviteiten, vaak van geïsoleerde gemeenschappen. “Aan het einde van deze training kunnen degenen die gegevens van landingsplaatsen beheren, de officiële statistieken van de vispopulatie van een land schatten. Deze schattingen zullen betrouwbaar, tijdig en vertrouwd zijn, en de basis vormen voor beleidsvorming, zich aanpassen aan de dynamiek van de sector, andere studies ondersteunen en de mate van exploitatie meten”, voegde hij toe. Deelnemers worden getraind in theoretische concepten, statistische software en geavanceerde bemonsteringstechnieken, met een focus op het gedigitaliseerde CALIPSEO-gegevensverzamelingssysteem.

Dit geavanceerde systeem maakt efficiënt en nauwkeurig gegevensbeheer mogelijk, wat de weg vrijmaakt voor betrouwbare visserijstatistieken. Gaushimi Poeran, een deelnemer uit Suriname, benadrukte de relevantie van de workshop voor de kleinschalige visserijsector van haar land. “De kleinschalige visserijsector in Suriname groeit snel en het is cruciaal voor ons om onze gegevensverzameling te verbeteren en ervoor te zorgen dat deze voldoet aan internationale normen. Met deze training en de beste praktijken van de FAO hebben we nu betere tools om onze gegevens op een meer kwantitatieve manier te leveren”, zei ze. Lara Ferreira, een visserijfunctionaris uit Trinidad en Tobago, waardeerde eveneens de mogelijkheid om gegevensbeheerpraktijken te versterken. “Deze training helpt ons onze vaardigheden in het verzamelen, opslaan en analyseren van visserijgegevens te verbeteren, wat leidt tot beter geïnformeerde besluitvorming. Er is ook een vertegenwoordiger van Tobago aanwezig en we werken samen om gegevens van beide eilanden te integreren,” deelde ze.

Vanuit Guyana merkte Desha Husbands Spellen van het ministerie van Visserij op dat gedigitaliseerde datasystemen zoals CALIPSEO een aanzienlijke impact hebben. “Voorheen kostte het verzamelen en opslaan van gegevens veel tijd en ruimte om te verwerken. Sinds de implementatie van CALIPSEO zijn we in staat geweest om gegevens over afdelingen heen te consolideren. Deze training, die begint op basisniveau en gaat tot gevorderd niveau, zal ons vermogen om specifieke rapporten en schattingen te produceren, verbeteren, waardoor onze efficiëntie wordt vergroot,” zei ze. De workshop is een gezamenlijke inspanning van het ministerie van Visserij van Guyana, de FAO, de University of the West Indies (UWI) en het door de EU gefinancierde FISH4ACP-programma. Het markeert een cruciale stap in de richting van op bewijs gebaseerd visserijbeheer in de regio.

Door visserijprofessionals uit te rusten met moderne tools en technieken, ondersteunt de training een duurzame visserijsector die bijdraagt aan voedselzekerheid en verbeterde levensomstandigheden voor kleinschalige vissers. Met verbeterde vaardigheden en gedigitaliseerde systemen zijn Guyana, Suriname en Trinidad en Tobago klaar om nieuwe benchmarks te stellen in het verzamelen en analyseren van visserijgegevens, wat de duurzaamheid op de lange termijn in de sector bevordert.

More
articles