Suriname lanceert protocol voor aanpak diabetes

Suriname heeft zijn eigen protocol voor de aanpak van diabetes (suikerziekte). Op zaterdag 16 november heeft het ministerie van Volksgezondheid namelijk binnen het Suriname HEARTS Initiatief het Diabetes Mellitus Protocol gelanceerd. Dit protocol omvat nascholing en begeleiding van gezondheidswerkers, in het bijzonder artsen, in de omgang met én behandeling van personen met diabetes. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid sprak in het Queens Hotel, waar de lancering plaatsvond, van een “heel mooi moment”, vooral omdat dit moment slechts enkele dagen na Wereld Diabetes Dag (14 november) komt. Suriname heeft in 2021 het HEARTS Initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geadopteerd en geïmplementeerd binnen de eigen gezondheidszorg. Dit project is gericht op het reduceren van hart- en vaatziekten. Diabetes mellitus en hypertensie (hoge bloeddruk) zijn volgens de bewindsman, de twee grootste boosdoeners van chronische ziekten. “Alles wat te maken heeft met beroertes, hart- en vaatzieken, amputaties en nierfalen kunnen in grote mate gewijd worden aan hoge bloeddruk en suikerziekte.” Het Hearts Initiatief behelst een technisch pakket van een aantal maatregelen, waarbij iedereen volgens dezelfde standaarden moet werken. “Dus de aanpak, identificatie, diagnostiek, behandeling, monitoring en het vervolgtraject. Alles zit in het pakket”, verduidelijkte minister Ramadhin.

Hij zei dat in de afgelopen periode er een succesvol traject van implementatie is doorlopen. Met de lancering van het Diabetes Mellitus Protocol voor eerstelijnsklinieken, is er een hoogtepunt bereikt. “Dit is niets anders dan dat wij onze eigen Suriname HEARTS-protocol hebben voor de aanpak van suikerziekte”, aldus minister Ramadhin. Bij de lancering waren artsen en gezondheidswerkers aanwezig, voor wie het protocol als richtlijn moet dienen in een effectieve behandeling van én omgang met diabetes patiënten. Het document is ontworpen door een speciale protocollencommissie bestaande uit doktoren, specialisten, fysiotherapeuten, diëtisten en apothekers.  Het gaat volgens de bewindsman om een nieuwe benadering van behandeling. Hij zegt dat de verwijzing naar de tweedelijnszorg overeind blijft, maar dat bij een goede monitoring in de eerstelijnszorg de verwijzing niet zo snel hoeft plaats te vinden.

Minister Ramadhin: “Het is bewezen dat snelle verwijzing naar de tweede lijn vaak onnodig is. Het zorgt ook voor toename van de zorgkosten.” Met het protocol zullen dan ook de kosten die chronische ziekten met zich meebrengen omlaag moeten. ‘’Hart- en vaatziekten zijn grote boosdoeners, die veel geld opslokken en de kwaliteit van het leven verslechteren’’, aldus Ramadhin. Hij legde de nadruk op een gezonde leefstijl en kondigt de opening van een educatiecentrum in december aan, waar de samenleving terecht zal kunnen voor allerhande gezondheidsadviezen. Momenteel participeren 35 klinieken actief in het HEARTS Initiatief. Zij voeren wekelijks data in over de waarden van patiënten met hoge bloeddruk en suikerziekte. In het systeem zitten 5000-6000 personen. Het is volgens minister Ramadhin belangrijk dat zij zich consequent aan het protocol houden. Hij merkte op dat met goed advies en monitoring, het aantal patiënten daalt. De bewindsman streeft er daarom naar het aantal participerende klinieken te verhogen naar ongeveer 250 met deelname van de RGD-poli’s, Medische Zending (100) en particuliere klinieken (150).

More
articles