Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, heeft gisteren tijdens de persconferentie met de IMF-delegatie verklaard, dat er economisch gezien, niets misgaat in het land. Volgens Raghoebarsing is de regering momenteel in de gelegenheid gesteld, zekerheid aan de bevolking te bieden met betrekking tot de toegang tot productiemiddelen, gronden enzovoort. “Er zijn veel anti-corruptiemaatregelen getroffen, ook op het gebied van wetgeving, de bankensector is versterkt, ze is een stuk steviger dan drie jaar geleden”, aldus Raghoebarsing. Aanvullend hierop zei hij, dat zowel de binnenlandse als buitenlandse schulden van ons land omlaag zijn gegaan, hetgeen te zien is in de verbeterde internationale reputatie van ons land.
Daarnaast vertelde Raghoebarsing, dat de credit ratings van Suriname vorig jaar, zijn verbeterd door Standard & Poor’s en Fitch Ratings. “Moody’s heeft onze credit rating vorige maand verbeterd en vandaag zal de volgende Standard & Poor’s missie plaatsvinden, waarbij wij voor het eind van het jaar, de volgende rating van Standard & Poor’s verwachten”, aldus Raghoebarsing. Echter zei hij niet nadrukkelijk of de koersen nog aanzienlijk zullen dalen. De bewindsman stelde dat er reeds maatregelen zijn genomen om een verdere stijging van de valutakoersen te voorkomen.
Verder zei Raghoebarsing dat als koersen omhoog gaan, ze over het algemeen niet meer een dalende trend vertonen. Echter is wel bewezen, dat ze kopje onder gaan en wel met 25 procent. Raghoebarsing zei alle vertrouwen te hebben, dat ze gestabiliseerd zullen worden, want de totale samenleving heeft er baat bij. ‘’Het programma van het IMF is een Surinaams programma, het is geen pretprogramma en ook geen vrolijk en goed ontwikkelingsprogramma. Suriname heeft nog een lange weg te gaan, maar is goed op weg. Echter kan Suriname momenteel wel de normale zaken van elke dag oppakken’’, aldus Raghoebarsing. Vervolgens sprak Raghoebarsing zijn dank uit aan de burgers voor hun kalmte en het in de overheid gestelde vertrouwen om dit probleem op te lossen. Hij merkte op, dat vorige regeringen de wet tot wel zes keer hebben gewijzigd om nog meer te kunnen lenen. ‘’Sinds 2020 heeft deze regering echter, door een strikte discipline, de schulden weten te verlagen.’’ Hoewel dit nog enige tijd zal duren, zei Raghoebarsing dat ook dit vraagstuk spoedig opgelost zal worden.