Nadat Green Heritage Fund Suriname (GHFS) en andere Surinaamse organisaties in september participeerden in World Cleanup Day, is het nu tijd voor een meer gestructureerde actie. Zwerfafval in de zee is momenteel een van de grootste vervuilingsproblemen ter wereld. Dit probleem vormt een ernstige bedreiging voor zowel het mariene als het kustmilieu, met schadelijke ecologische en sociaaleconomische gevolgen. Ongeveer 80 procent van het afval in de zee is afkomstig van het land, waar het via goten, kanalen, kreken en rivieren in de oceaan terechtkomt. Dieren die in deze wateren leven en mensen die ervan afhankelijk zijn, worden ernstig getroffen door deze vervuiling.
In samenwerking met het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), heeft GHFS op dinsdag 5 november 2024 het project ‘Prevention of Marine Litter (PROMAR)’ in de Caribische Zee gelanceerd om bij te dragen aan een oplossing voor dit steeds groter wordende probleem. Bij de opening van de meeting benadrukte dhr. Ritesh Sardjoe, directeur van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu: “De uitdaging waarvoor wij staan is aanzienlijk. Jaarlijks blijft in Suriname naar schatting 30.000 ton huishoudelijk afval onopgehaald, waarvan 11 procent uit plastic bestaat. Dit afval vormt niet alleen een visueel probleem, maar heeft ook verwoestende gevolgen voor onze natuurlijke omgeving.” PROMAR is een regionaal initiatief dat zich richt op het verminderen van zwerfafval in de Caribische zee door het gebruik van plastic te beperken, afvalbeheer op land te verbeteren en circulaire economische strategieën, zoals Extended Producer Responsibility (EPR), te bevorderen. Het uiteindelijke doel is een vermindering van de hoeveelheid plastic afval, met name verpakkingsmateriaal, dat vanuit land in de Caribische Zee terechtkomt. In de komende twee jaar zal GHFS met diverse partners data verzamelen over de afvalproblematiek in Suriname. Hierbij worden interventies voorgesteld en getest, beleidsmakers geadviseerd over afvalmanagementbeleid, en bewustwordings- en educatieve campagnes gelanceerd. ROM-directeur Sardjoe, sloot zijn toespraak af met de oproep om de gezamenlijke kennis, middelen en inzet te bundelen in de strijd tegen de vervuiling van mariene ecosystemen.
Design Thinking Workshop
Een diverse groep van ongeveer 40 deelnemers was aanwezig, waaronder overheidsinstanties, ontwikkelingsorganisaties, afvalbeheerbedrijven, het bedrijfsleven, milieuadviesbureaus, de academische wereld en ngo’s. De projectcoördinatoren gaven de deelnemers een overzicht van het project. Daarna gingen de deelnemers in interactieve sessies aan de slag met het bedenken van innovatieve oplossingen voor zwerfafval op zee. Tijdens deze brainstormsessies en praktijkgerichte activiteiten bedachten zij vijf innovatieve prototypes. De prototypes richten zich op het aanpakken van plastic zwerfvuil en het verbeteren van afvalinzameling in Suriname. Aan het eind van de dag is een pilotversie van een Kennis-, Attitudes- en Praktijken (KAP)-enquête getest, waarmee de basis is gelegd voor het verzamelen van gegevens over kennis, attitudes en praktijken met betrekking tot marien en zwerfafval in Suriname. In de komende maanden wordt deze enquête via diverse mediakanalen in de samenleving verspreid.