Bedrijfsleven moet voortouw nemen en ook zorgen voor goede arbeidsomstandigheden

Het bedrijfsleven moet ervoor zorgen, dat het zaken regelt, die niet alleen nodig zijn, maar nuttig voor zijn doelgroep. Zo werd gisteren gesteld tijdens een panel van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), met betrekking hoe je een win-winsituatie creëert voor werkgevers en werknemers, door het gebruik en de richtlijnen van de Sustainable Development Goals (SDG’s),  te optimaliseren. Kamlesh Ganesh (deputy director VSB en een actieve voorstander van de SDG’s), Jan van Charante (bedrijfsarts en vertegenwoordiger van de VSB), Mahogany Neede (communicatieprofessional en UN-Representative) & Jill-Joy Landburg (Moderator), gingen met hun expertise in op de stellingen. Het onderwerp van de paneldiscussie was: ‘Duurzame inzetbaarheid – een gedeeld belang voor zowel werkgever als werknemer’.

Van Charante stelde dat het bedrijfsleven het voortouw moet nemen, om voor goede arbeidsomstandigheden te zorgen. Hij verduidelijkte dat het bedrijfsleven niet alleen op papier, maar ook op de werkvloer, moet zorgen, voor goede arbeidsomstandigheden. ‘’Veilig, gezond en met een prettige gevoel werken is wat nodig is. Het is cruciaal dat we allemaal gezond blijven. Als werknemers en als individuen is het net zo belangrijk, om goed voor onze gezondheid te zorgen als voor de omgeving om ons heen. Zonder een goede gezondheid wordt alles moeilijker. Gezondheid is essentieel, en we weten allemaal hoe belangrijk dat is.‘’

Van Charante legde uit dat het bedrijfleven wel ervoor kan zorgen, dat de werknemer een goede tool of boost heeft om zijn of haar gezondheid op peil te houden. Maar het is de werknemer die uiteraard zelf zijn gezondheid in de gaten moet houden. Van Charante somde enkele punten op, dat het bedrijfsleven zou kunnen doen. Deze zijn onder andere gezonde voeding stimuleren met bijvoorbeeld gratis fruit op de werkvloer, aanbod van gezonde voeding tijdens de lunch, de mogelijkheid om via het bedrijf te sporten en faciliteren van het PMO met als kerndoel, preventie van beroepsziekten en arbeidsgerelateerde klachten.

De panelleden voerden aan, dat het creëren van een win-winsituatie voor zowel werkgevers als werknemers, door het optimaliseren van het gebruik en de richtlijnen van de SDG’s, bedrijfspraktijken worden afgestemd op duurzaamheid en tegelijkertijd de tevredenheid, betrokkenheid en het welzijn van werknemers worden verbeterd. Wanneer organisaties de SDG’s op een doordachte manier inzetten, kunnen ze profiteren van een grotere efficiëntie, innovatie en een sterke reputatie van het bedrijf, terwijl ze werknemers doelgericht werk en een positieve werkomgeving bieden. Neede ging in op de stelling: ‘Gezonde werkdruk is essentieel voor productiviteit, maar de grens tussen gezonde en te hoge werkdruk, is moeilijk vast te stellen’, door te stellen dat er een work-live-balance moet zijn. Neede voerde aan dat er hoe dan ook, balans moet zijn tussen werk en privé. Ook moet werkdruk handelbaar zijn. Tegelijkertijd moet het werk met passie gedaan moet worden. ‘’Men moet met plezier naar het werk kunnen.‘’ Ganesh voerde aan dat er vanwege de private sector er wel gekeken wordt naar de motivatie.

More
articles