Antoon Karg, jurist en politicus, heeft tegenover ABC Online Nieuws gezegd, dat Desi Bouterse bij zijn gratieverzoek moet uitleggen, op welke juridische gronden hij gratie verdient. Hoewel Bouterse voortvluchtig is, kan hij een gratieverzoek indienen bij de president. De president is echter niet verplicht het advies van het Hof van Justitie over het verzoek, op te volgen.
Verder zal het Hof bekijken hoe Bouterse zich heeft gedragen tijdens het proces rondom de decembermoorden. Er zal ook gelet worden op de houding van Bouterse tegenover de rechters en de nabestaanden. Ook wordt onderzocht, of zijn afwezigheid tijdens de rechtszittingen, vaak om gezondheidsredenen, terecht was, nu hij voortvluchtig is.
Karg benadrukte verder dat Bouterse’s voortvluchtigheid een misdrijf is, en dat mensen die hem daarbij hebben geholpen volgens de wet, medeplichtig zijn. Karg waarschuwt ook dat als de Nationale Democratische Partij (NDP) in 2025 weer aan de macht komt, partijleider Ramon Abrahams al heeft aangegeven, gratie te zullen verlenen aan Bouterse. Karg verwacht dat Bouterse’s aanhangers hoe dan ook zullen aandringen op gratie.
Er zijn in het verleden ook andere ex-staatshoofden geweest die gratie hebben gevraagd. Ferdinand Marcos uit de Filipijnen, Jacques Chirac uit Frankrijk en Alberto Fujimori uit Peru dienden allemaal een verzoek in, maar liepen tegen juridische en politieke obstakels aan. Gratieverzoeken van voormalige staatshoofden zijn dus vaak ingewikkeld, en hangen af van de situatie en de beslissing van de regering.