Ingenieur Paul Pierpont van Ilaco, ѐѐn van de oudste bedrijven van ORIS (Orde van Raadgevende Ingenieurs in Suriname) zei desgevraagd, dat om bomen in topconditie te houden, het aan te raden is om deze regelmatig te snoeien. Het snoeien vereist een zekere deskundigheid. De amandelbomen aan de Waterkant bevinden zich in het voorland langs de rivier die door land-aanwinning is gecreëerd. Deze wordt gekenmerkt door een slappere ondergrond en een fluctuerend grondwaterpeil.
Hij wijst erop, dat het belangrijk is om amandelbomen langs de Waterkant regelmatig te inspecteren, snoeien, bodemonderzoek te doen en de wortels en kronen te controleren om ze gezond en stabiel te houden. Verschillende factoren zoals leeftijd, ziekten, weersomstandigheden en bodemkwaliteit, kunnen bijdragen tot het omvallen van de bomen.
Volgens Pierpont kunnen verscheidene oorzaken ertoe bijdragen dat er wortelschade ontstaat, die van invloed kan zijn op de gezondheid van de bomen. Bouwactiviteiten, erosie of ziekten kunnen allemaal bijdragen aan wortelschade.
Voorts gaat hij in op de amandelbomen langs de Waterkant, die regelmatig geïnspecteerd moeten worden. “Het is belangrijk om naast het snoeien ook bodemonderzoek te doen om wateroverlast en erosie te beheersen en om de geschiktheid van de bodem voor de groei van amandelbomen te bepalen,”aldus Pierpont. Verschillende factoren zoals de leeftijd van de boom, bodemkwaliteit en weersomstandigheden, kunnen bijdragen aan instabiliteit en omvallen. Recent zijn drie bomen verwijderd om zo plaats te maken voor een fiets- en voetpad, wat volgens Pierpont noodzakelijk was voor de aanleg van deze infrastructuur.
Ondanks deskundig snoeien, kunnen amandelbomen nog steeds omvallen door verschillende factoren, zoals ondiepe wortels, erosie en schade aan de wortelstructuur door zware regenval, schimmels of onjuiste snoeitechnieken. Bomen hebben een verankeringswortel (pen root) die ervoor moet zorgen dat de boom stevig in de grond verankerd is.
Pierpont is van mening dat overmatige groei van de kruin van de bomen, vanwege het niet tijdig snoeien, maakt dat deze topzwaar worden, hetgeen het risico van omvallen vergroot.
Andere factoren zoals leeftijd, ziekten en plagen en overwoekerend onkruid verzwakken amandelbomen ook, waardoor ze vatbaarder voor omvallen. Oudere bomen kunnen last hebben van verouderend houtweefsel, terwijl ziekten en insectenplagen de stam en takken kunnen verzwakken. Het risico op omvallende amandelbomen langs de Waterkant hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de boom, de gezondheid van de wortels en de omgevingsomstandigheden.
Pierpont maakte duidelijk, dat door bodem-onderzoek essentiële informatie over de samenstelling en eigenschappen van de ondergrond wordt gegeven aan de geschiktheid daarvan, waardoor beter geïnformeerde onderhoudsstrategieën, mogelijk zijn.
Het ondersteunen van jonge bomen met stokken tijdens de vroege groeifase kan stabiliteit bieden en helpen bij de wortelaanhechting. Vroegtijdige preventie van ziekten, schimmels en insecten is cruciaal voor het behoud van bomen. Regelmatige controle op plagen en ziekten maakt tijdig ingrijpen en preventie mogelijk, zodat de bomen sterk en stabiel blijven.
Door deze benaderingen toe te passen, is het mogelijk om gezonde en stabiele amandelbomen langs de Waterkant te behouden en zo een veilige en aantrekkelijke omgeving langs de Surinamerivier te creëren.