Sewdien: ‘Als we nu geen actie ondernemen, kan de hele sector stil komen te liggen’

Prahlad Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft tegenover ABC online nieuws gezegd, dat Suriname binnenkort zal starten met een operatie in onze wateren om de illegale visserij en andere vormen van criminaliteit aan te pakken. De Europese Unie (EU) heeft Suriname namelijk op de radar voor een mogelijke “black-listing” geplaatst, vanwege onze gebrekkige controle op illegale visserij, voornamelijk uitgevoerd door Guyanese vissers in Surinaamse wateren en aan de Franse kant. Frankrijk heeft hierover meerdere klachten ingediend bij de EU. Suriname riskeert hierdoor zijn visexport naar de EU, goed voor 30% van de totale export te verliezen. Om deze export veilig te stellen, moest Sewdien voor 4 augustus 2024 een plan indienen bij de EU. Dit plan werd echter als onvoldoende beoordeeld, waardoor Sewdien nu een verbeterde versie zal presenteren.

De EU startte een sanctieprocedure omdat Suriname onvoldoende maatregelen trof om illegale visserij tegen te gaan. Deze eisen komen voort uit duidelijke afspraken via de internationale Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), met mogelijke sancties voor landen die hun afspraken niet nakomen.

Sewdien zei in zijn verklaring, dat de  EU aandringt op meer zichtbare aanwezigheid van Suriname op zee.  Ook zei hij dat de  kustwacht nu prioriteit zal krijgen, en deze week zal er gestart worden met een intensieve operatie gefinancierd door een bijdrage van vijf miljoen USD.“Als we nu geen actie ondernemen, kan de hele sector stil komen te liggen,” aldus Sewdien.

More
articles