Jagesar: ‘Suriname nooit meer arm, alleen mogelijk met goed beleid en sterke leiders’

In een recent gesprek met Dagblad De West sprak Staatsolie CEO Annand Jagesar over de uitdagingen en kansen in de Surinaamse olie- en gasindustrie. Hij benadrukte de belangrijke rol van contracten en de noodzaak voor goed management om de rijkdom van de oliebronnen te benutten.

Jagesar legde uit dat de contracten met internationale partners voornamelijk gebaseerd zijn op een modelcontract dat voor 95% gelijk is aan het contract met het internationale oliebedrijf. Het werkprogramma kan echter verschillen, afhankelijk van de aantrekkelijkheid van de olievelden. “Als een gebied interessant is, vragen we in de eerste fase om een bronboring, wat veel duurder is,” zei hij. Dit kan oplopen tot 120 miljoen dollar, terwijl seismisch onderzoek slechts tussen de 30 en 50 miljoen kost.

De CEO gaf aan dat het vinden van olie in deze gebieden kan leiden tot contractverlengingen, maar dat de focus altijd ligt op het realiseren van een succesvolle ontdekking. Indien er iets wordt gevonden, dan start er een nieuwe tijdslijn voor verdere ontwikkeling. “Als ze het niet halen, zijn ze eruit, maar als ze iets hebben gevonden, zullen ze zeker om een verlenging vragen,” voegde Jagesar toe.

Over de toekomst van Suriname in de olie-industrie zei Jagesar dat er binnen 5 tot 10 jaar daadwerkelijk inkomsten uit de olieproductie zullen komen. Hij nuanceerde echter de uitspraak dat Suriname nooit meer arm zal zijn. “Dat is alleen mogelijk met goed beleid en sterke leiders. Men moet begrijpen dat zonder deugdelijk bestuur, de olie-inkomsten niet automatisch leiden tot economische groei,” benadrukte hij.

Jagesar meldde ook dat Staatsolie actief deelneemt aan een werkgroep die zich richt op de doelstellingen van het Spaar- en Stabilisatiefonds, waaronder het beschermen van de overheidsfinanciën tegen scherpe prijsfluctuaties op de internationale markt voor mijnbouwproducten en het vormen van een buffer voor financiering van intergenerationele ontwikkeling. “Het is essentieel dat we een helder plan hebben om de rijkdom die de olie met zich meebrengt, duurzaam te beheren,” aldus Jagesar. Hij waarschuwde dat slechte managementpraktijken of dalende olieprijzen de economische voordelen kunnen ondermijnen.

De CEO concludeerde dat de komende twintig jaar cruciaal zijn voor Suriname, en dat een zorgvuldige aanpak essentieel is om de voordelen van de olie- en gasindustrie voor de toekomst te waarborgen.

More
articles