597 Netwerken tegen zomaar opnemen voorschot, voorstaander nationale spaarpot

In een recent interview benadrukte Annand Jagesar dat de olie-inkomsten Suriname de mogelijkheid bieden om de ergste acute nood te verlichten door middel van een voorschot. Dit is een begrijpelijke gedachte gezien de financiële uitdagingen waar het land momenteel mee te maken heeft. Echter, dit mag onder geen beding zonder toestemming van het volk gebeuren!

En het mag absoluut geen verkiezingsstunt worden van de oude, populistische politiek om punten te scoren. Niemand kan die garantie geven, en zelfs als er instemming is, bestaat de kans dat over vijf maanden dezelfde oude politieke reflexen weer de kop opsteken. De vraag is: willen we dat, of kiezen we voor een andere koers? Ons voorstel is daarom om een tijdelijke Nationale Spaarpot op te zetten, beheerd door een onafhankelijke organisatie, volledig los van politieke invloed. Dit fonds moet voldoen aan de principes van goed bestuur. Annand Jagesar zou de rol van voorzitter kunnen vervullen, samen met een inclusief en representatief bestuur. Dit bestuur, samen met een klein operationeel team, zou verantwoordelijk zijn voor de verdeling van de middelen. Automatisering zou hierbij een cruciale rol moeten spelen om de processen zo transparant en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het bestuur van het fonds zou verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de verdeling van de middelen en zou elk halfjaar verantwoording afleggen aan De Nationale Assemblée (DNA).

Dit is essentieel om partijpolitieke bemoeienis te vermijden en het proces onafhankelijk en transparant te houden. Om het voorstel van Jagesar succesvol te laten zijn, moeten we een ‘pocket of excellence’ samenstellen: een team van jonge, gedreven professionals, volledig buiten de politieke sfeer. Politici mogen geen rol spelen in de operationele uitvoering. Dit is het moment voor Suriname om te bewijzen dat we in staat zijn een echte verandering te bewerkstelligen en het land te transformeren zonder politieke spelletjes. Het is een kans om zowel aan onszelf als aan de rest van de wereld te laten zien dat we op een volwassen en verantwoorde manier met onze natuurlijke rijkdommen kunnen omgaan. Van tevoren moeten duidelijke criteria worden vastgesteld voor wie in aanmerking komt voor steun uit dit fonds. Deskundigen zoals Boksteen en Eckhorst, evenals organisaties zoals de IDB, kunnen helpen bij het ontwikkelen van een solide en transparante aanpak die voldoet aan de principes van goed bestuur en partijpolitieke invloeden uitsluit. En wanneer over enkele jaren de daadwerkelijke inkomsten uit de offshore olie-industrie beschikbaar komen voor Suriname, is het essentieel om een autonoom welvaartsfonds op te richten, naar het voorbeeld van Noorwegen. Dit fonds moet volledig onafhankelijk opereren van de overheid en de politiek, en de opbrengsten uit olie- en gaswinning beheren. Het doel is om het fondsvermogen te laten groeien door te investeren in stabiele aandelenmarkten, zodat een aanzienlijk kapitaal wordt opgebouwd dat de economie voor decennia kan ondersteunen, zelfs wanneer de vraag naar olie afneemt.

Jagesar benadrukte dat het ook anders kan. Het is aan ons om te bewijzen dat de olie-inkomsten daadwerkelijk een positieve impact kunnen hebben op Suriname, door leiderschap, generositeit en compassie te tonen, zonder terug te vallen in oude politieke patronen. Dit is hét moment om die verandering te realiseren.

More
articles