Suriname lanceert Vereenvoudigde Visum- en Werkvergunningsprocedure om het Bedrijfsklimaat te verbeteren

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken bevestigde gisteren tegenover De West het belang van de nieuwe procedure en verklaarde dat deze direct inspeelt op de zorgen van het bedrijfsleven. Hij benadrukte dat deze nieuwe aanpak van cruciaal belang is, aangezien Suriname steeds meer buitenlandse expertise aantrekt in sectoren die essentieel zijn voor de groei van het land.

“Het gaat in eerste instantie om bedrij-ven met minimaal twintig werknemers, die buitenlandse krachten naar Suriname willen halen”, aldus de mi-nister. Met de focus op de vereenvoudigde procedure en de bevestiging van minister Mac Andrew is de focus op de vereenvoudigde procedure voor kortverblijfvisa, werk- en verblijfsvergunningen en de aandacht van Mac Andrew, in de hoop dat aanpak ook werkelijk zal plaatsvinden.

De focus ligt op het versnellen en vereenvoudigen van administratieve processen voor bedrijven en buitenlandse werknemers, met de nadruk op verbetering van het bedrijfsklimaat en versterking van belangrijke economi-sche sectoren.

Minister Mac Andrew’s veronderstelling, onderstreept de urgentie en het belang van deze hervorming in het aantrekken van buitenlandse experts, die cruciaal is voor de economische groei van Suriname.

Om een tijdelijke minister te benoemen, die het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Arbeid, Werkgelegen-heid en Jeugdzaken moet leiden tot de verkiezingen in mei 2025, moeten er verschillende voorbereidingen worden getroffen en overwegingen worden genomen. Ten eerste moet er een duidelijke overdracht van dossiers plaatsvinden, zodat alle belangrijke documenten, beleidsmaat-regelen en lopende projecten, goed gedo-cumenteerd aan de nieuwe minister worden gepresenteerd. Daarnaast moet er voor beide ministeries een lijst met prioritaire acties worden opgesteld, met de nadruk op dringende taken, die voor de verkiezingen moeten worden afgerond.

Het kan ook nuttig zijn om een speciaal coördinatieteam aan te stellen die de mi-nister kan ondersteunen bij het beheer van de dagelijkse activiteiten van beide departementen. Verder moet er afstemming en samenwerking zijn tussen hoge ambtenaren van beide ministeries, door middel van regelmatige bijeenkomsten en de strategische besluitvorming. Eveneens is effectieve communicatie met belang-hebbenden, zoals vakbonden, politieke partijen en maatschappelijke organisaties, van vitaal belang om het vertrouwen en soepele samenwerking in de overgangsperiode te garanderen.

Luziano Truideman, directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken, maakte in Suriname Herald duidelijk, dat de nieuwe procedure ervoor zorgt dat vergunningen binnen 21 dagen kunnen worden afgegeven. De procedure omvat een online registratiesysteem en de oprichting van een One Stop Unit (OSU), waar mede-werkers van BIBIS, AWJ en Justitie en Politie gelijktijdig aanvragen zullen behandelen, die de tijd en complexiteit van het proces, aanzienlijk verkorten. De enige instanties die nog apart benaderd moeten worden, zijn het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) en de vreemdelingenpolitie bij aankomst van de buitenlandse werknemers. De OSU gaat op 1 november in werking.

De overheid wenst een vereenvoudigde procedure in voor visa voor kort verblijf, werk- en verblijfsvergunningen door te voeren om buitenlandse werknemers te accommoderen. Minister Mac Andrew is van mening, dat het doel is om zakendoen aantrekkelijker te maken voor bedrijven, met name multinationals, en die in staat te stellen gemakkelijk de benodigde vergunningen te verkrijgen, wat een positief effect heeft op de economie.

De oprichting van de One Stop Unit (OSU), waar medewerkers van verschillende mi-nisteries tegelijkertijd aanvragen behandelen, zal bureaucratische processen verminderen. Ook verwacht Mac Andrew dat dit gestroomlijnde proces, de ontwikkeling van cruciale economische sectoren zal onder-steunen en bijdragen aan de economische groei van het land. Daarnaast is volgens hem de hervorming gericht op transpa-rantie, legaliteit en een eerlijke behande-ling van buitenlandse werknemers. “Deze aanpassing van de visum- en werkvergunningsprocedure kan ook de weg vrijmaken voor verdere hervormingen in het arbeidsbeleid”. Al met al wordt deze hervorming gezien als een urgente en essentiële stap om aan de groeiende vraag naar buitenlandse expertise te voldoen en het ondernemingsklimaat te verbeteren.

More
articles