Stijging douanekoersen zet druk op handelaren

Door de stijging van de douanekoers met ruim 6 procent zullen winkeliers hun winkelprijzen vanaf vandaag aanpassen. De douanekoers wordt volgens de Wet Tarief Invoerrechten 1996 door de Centrale Bank van Suriname tweewekelijks vastgesteld en wel op de tweede werkdag in de periode van deze twee weken. Dat houdt in dat om de twee weken de douanekoers wordt aangepast in het douane elektronische systeem. Met deze douanekoers wordt de aangegeven waarde en overige kosten in valuta herleid tot de Surinaamse munt. Aan de hand van deze herleiding worden de verschuldigde rechten middels het vastgestelde tarief in percentage en hun vastgestelde heffingsgrondslag verder berekend en toegepast.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) hanteert sinds juni 2021, een twee-puntwisselkoerssysteem; het betekent dat de CBvS rapportages van banken en wisselkantoren ontvangt en deze op drie momenten van de dag verwerkt, en vervolgens wordt het gewogen gemiddelde genoteerd en gepubliceerd. De Bank verzamelt gegevens uit de financiële markt door middel van rapportages en op basis van die rapportages wordt de gemiddelde koers berekend, verklaart Kenneth Wong A Tsoi,  hoofd Communicatie van de CBvS.

Voor de komende twee weken gelden de volgende douanekoersen: voor de USD SRD 33,73 (voorheen SRD 31,84) en voor de Euro SRD 36,56 (voorheen SRD 34,68). Het is opmerkelijk dat ook de wisselkoersen bij de diverse cambio’s en lokale banken stijgen.

More
articles