Suriname participeert in de ‘6th World Media Summit’

Op uitnodiging van Xinhua News Agency, via de Chinese ambassade, heeft de woordvoerder van de president, Cherlique Lilienthal, Suriname vertegenwoordigd op de “6th World Media Summit”. Dit evenement is van 12 tot 17 oktober 2024 gehouden in Beijing en Urumqi, de hoofdstad van de autonome regio Xinjiang. Deze summit, waarbij alle kosten volledig werden gedragen door Xinhua News Agency, bood een unieke kans voor Suriname om zich op internationaal niveau te profileren.

De deelname van Suriname was van groot belang vanwege de mogelijke voordelen die de summit biedt. Het versterken van internationale relaties en het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden, met name op het gebied van media en technologie, is essentieel voor de ontwikkeling van ons land. Suriname werd vertegenwoordigd op dit wereldwijde forum van meer dan 500 afgevaardigden uit 106 landen.

Het thema van deze top was ‘Artificial Intelligence and Media Transformation’. Dit sloot perfect aan bij de huidige mondiale uitdagingen en kansen in de wereld. Tijdens het evenement werd de rol van Artificial Intelligence (AI) in de media uitgebreid besproken en werd de nadruk gelegd op de verantwoordelijkheid van mediaorganisaties om AI op een ethische manier te gebruiken. De deelname van woordvoerder Lilienthal aan deze discussies heeft Suriname een stem gegeven in het wereldwijde debat over de toekomst van AI en de media-industrie.

Xinjiang, waar een deel van het forum plaatsvond, is een regio die voor veel Surinamers onbekend is. Het gebied is uniek door zijn rijke geografische diversiteit. De indrukwekkende Tianshan-bergen domineren het landschap en de Taklamakan-woestijn voegt een fascinerend contrast toe. Grenzend aan landen zoals Kazachstan en Kirgizië, is Xinjiang een smeltkroes van culturen, talen en tradities. De officiële talen in de regio zijn Chinees en Oeigoers, wat de diversiteit van dit gebied verder onderstreept. Deze unieke mix van culturen biedt een venster op de grensoverschrijdende dynamiek van Azië en de vertegenwoordiging van Suriname in deze context opent deuren voor verdere culturele en economische samenwerking.

De summit bood ook mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van duurzame energie. Tijdens een bezoek aan Sinopec in Aksu, een energiegigant in Xinjiang, werd de waterstofstrategie van het bedrijf gepresenteerd als onderdeel van hun groene ontwikkelingsstrategie. Vertegenwoordigers van Sinopec hebben aangegeven open te staan voor samenwerking met Suriname op het gebied van groene energieproductie. Dit zou een belangrijke stap kunnen zijn in het versterken van Suriname’s inspanningen om duurzame energiebronnen te ontwikkelen en de overgang naar een groenere toekomst te ondersteunen. Hoewel Zuid-Amerika goed vertegenwoordigd was, waren Suriname en Barbados de enige Caribische landen die aanwezig waren. Dit benadrukt de unieke positie van Suriname in de regio en op het wereldtoneel. Het toont aan dat Suriname niet alleen meedoet, maar ook bijdraagt aan de mondiale discussies over technologie, duurzaamheid en media. De deelname van woordvoerder Lilienthal aan deze top, is een investering in de toekomst van Suriname. De inzichten en samenwerkingen die hieruit voortvloeien, zullen ons land helpen zich beter te positioneren in de wereld van morgen.

More
articles