Guyana, Suriname en Brazilië kunnen samen 3000 MW aan energie produceren

Presidet Irfaan Ali van Guyana heeft benadrukt dat Guyana, Suriname en Brazilië, door strategisch beleid en nauwere samenwerking, de mogelijkheid hebben om gezamenlijk een belangrijk energie-, transport- en logistiekknooppunt te worden. Tijdens de International Business Conference (IBC) gaf Ali aan dat deze landen samen in staat zouden zijn om 3000 megawatt aan nieuwe energie op te wekken, met de potentie om de ontwikkeling van de regio sterk te bevorderen.

President Ali sprak over het strategische voordeel van Guyana, dat door zijn geografische ligging kan fungeren als toegangspoort tot Zuid-Amerika en de Caribische Gemeenschap (CARICOM). Dit, in combinatie met de versterkte banden tussen Guyana en Suriname, kan volgens Ali leiden tot de ontwikkeling van een transport- en logistiekknooppunt van wereldklasse, dat toegankelijk en concurrerend is voor de hele regio.

Hij benadrukte dat de samenwerking op energiegebied, met een geïntegreerde energie-infrastructuur, mogelijkheden opent voor economische groei en handel. De combinatie van de energiemix en verbeterde transportnetwerken kan barrières wegnemen en vrijhandel tussen de landen stimuleren.

De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi onderstreepte op zijn beurt de historische en culturele banden tussen Guyana en Suriname. Hij merkte op dat de economische samenwerking tussen de twee landen steeds concreter wordt, met een gezamenlijke focus op olie- en gasexploratie. Santokhi benadrukte dat de nauwe banden en gedeelde successen van de landen hen een leidende rol kunnen geven in de wereldwijde energiemarkt.

De twee landen werken al samen aan gezamenlijke ontwikkelingsprojecten en plannen de bouw van een brug over de Corantijnrivier om handel en partnerschappen verder te versterken. Ook vonden er recent gesprekken plaats over samenwerkingsmogelijkheden in de olie- en gassector, waarmee Guyana en Suriname hun rol als sleutelspelers in de regionale energievoorziening verder willen uitbreiden.

 

More
articles