Ruim 13.000 bewoners in Commewijne ontberen nog steeds drinkwater

Ruim 13.000 bewoners in Commewijne ontberen nog steeds drinkwater. Dit ondanks de komst van het waterproductiecentrum te Liberty in Commewijne in 2021. Gewezen DNA-lid van de PL, Ingrid Karta-Bink, nu lid van de NDP, trekt aan de bel. “Ons was verteld dat wij in Commewijne 500.000 liter drinkwater per uur zouden krijgen. Ruim 33.000 inwoners zouden 1 maal 24 uur water hebben, maar helaas blijkt dit slechts een fata morgana te zijn”, aldus Karta-Bink.

Vooral het gebied links van de oost-westverbinding vanaf Tamanredjo heeft het zwaar te verduren. Zo komt er geen druppel water uit de kraan in Alkmaar, Kampong Sawa, Zorgvliet, Visserszorg. “Daarnaast heb je Mariëndaal, Orleane kreek, de Hulp, Sinabo, La Solitude en Siparipabo die ook zonder drinkwater zitten”, aldus Karta-Bink. Het extreem droog seizoen maakt de ramp groter. “Waterputten zijn helemaal leeg”.

In deze gebieden tellen burgers rond SRD 800 neer voor anderhalve durotank water. Dit water is goed voor 3 dagen. Daarna moet er opnieuw worden gekocht. “Wie verder woont betaalt meer. Kun je je voorstellen hoe zwaar dit is voor de burgerij? Kijk maar naar de steeds stijgende prijzen van basisgoederen in de winkels. Water is geen luxe maar een must. We leven in 2024”, aldus Karta-Bink. Ze vraagt de overheid om de bewoners tegemoet te komen met water dat goedkoper kan worden aangeleverd.

Ook in Paramaribo is het waterprobleem al weken gaande en de SWM publiceert dan telkenmale een bekendmaking over onderhoudswerkzaamheden van het productiestation te William Kraanplein. Bewoners van Paramaribo Centrum en Noord kampen daardoor met een ernstig tekort aan drinkwater.

-door Seshma Bissesar-

 

More
articles