Guyana en Suriname willen informatie delen over olie- en gassector

Suriname en Guyana hebben afgesproken om informatie over de olie- en gassector met elkaar te delen, aldus de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo. Tijdens een persconferentie in Georgetown verklaarde Jagdeo dat deze samenwerking voortkwam uit een recent bezoek van de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, samen met andere overheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers van Staatsolie.

De twee landen zijn van plan een commissie op te richten die specifiek verantwoordelijk zal zijn voor de uitwisseling van informatie. In de tussentijd wordt deze taak uitgevoerd door het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Guyaanse ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

Jagdeo benadrukte dat beide landen de samenwerking willen versterken naarmate de oliesector in Suriname zich verder ontwikkelt. Hoewel het gesprek tot nu toe voornamelijk gericht was op informatie-uitwisseling, zijn er plannen om in de toekomst verder te praten over het gezamenlijk benutten van gasreserves.

Op 7 oktober kondigde Jagdeo aan dat een Surinaams team, onder leiding van Ramdin, naar Guyana zal reizen om verdere samenwerkingsmogelijkheden te bespreken, waaronder de omzetting van gas in inkomsten.

Jagdeo sprak daarnaast zijn optimisme uit over de vorderingen in de Surinaamse olieproductie, voornamelijk in Blok 58, en benadrukte de noodzaak om ook gasontwikkelingen te overwegen. Hij pleitte ervoor dat landen zoals Suriname en Afrikaanse naties hun gasbronnen mogen benutten voor energieopwekking, ondanks internationale druk om te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen.

Met deze stap versterken Suriname en Guyana hun strategische samenwerking, wat naar verwachting zal leiden tot groeiende economische kansen in de olie- en gassector voor beide landen.

 

More
articles