Euro 2,25 miljoen voor marineschip ter bescherming van Surinaamse kust en olievelden

Suriname krijgt binnenkort een nieuw marineschip, geleverd door een Nederlands bedrijf, om de kustlijn en economische zones te beschermen. Minister van Defensie Krishna Mathoera bevestigde dit plan, waarbij het schip, vermoedelijk de RSS Barracuda van de Nederlandse werf Damen, rond de jaarwisseling in Suriname aankomt. Het schip zal zes jaar worden geleased door het Surinaamse Nationaal Leger.

De RSS Barracuda, een Fast Crew Supplier, is een essentieel onderdeel van Suriname’s strategie om illegale visserij aan te pakken en maritieme veiligheid te garanderen. Het schip zal worden ingezet voor de bescherming van koopvaardijschepen tegen piraterij en voor de beveiliging van olievelden en visgronden. Suriname is afhankelijk van dit schip, aangezien de laatste zeewaardige vaartuigen van de marine geruime tijd geleden zijn gesloopt.

De Barracuda heeft een lengte van 41,2 meter, een bemanning van acht personen, en kan snelheden tot 30 knopen bereiken. Het Surinaamse leger heeft al personeel in opleiding om het schip te kunnen bemannen, waarvan enkele in Nederland worden getraind.

Suriname werkt ook samen met Frankrijk om de maritieme beveiliging te versterken. Franse schepen zullen in Surinaamse wateren patrouilleren, onder toezicht van Surinaamse autoriteiten, en er is ook samenwerking gepland met buurland Frans-Guyana.

Het totale leasebedrag voor de Barracuda bedraagt 80 miljoen Surinaamse dollar, wat gelijkstaat aan 2,25 miljoen euro. Na zes jaar zal het schip definitief eigendom worden van het Surinaamse Nationaal Leger.

More
articles