VS en Suriname zullen gezamenlijk strijden tegen georganiseerde misdaad en drugshandel

Op 15 oktober 2024 hebben de Verenigde Staten van Amerika en Suriname diplomatieke nota’s uitgewisseld om de afronding van de onderhandelingen over een nieuwe Air Interception Assistance Agreement te bevestigen. Met deze overeenkomst, die binnenkort van kracht zal worden, zullen de Verenigde Staten Suriname ondersteunen bij het lokaliseren, identificeren en volgen van burgerluchtvaartuigen en zeeschepen. Dit zal Suriname in staat stellen om, in samenwerking met zijn Caribische partners, belangrijke informatie over lucht-, maritieme en landbewegingen te delen. Deze uitwisseling zal plaatsvinden via het Cooperative Situational and Information Integration-programma, dat wordt beheerd door het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De Amerikaanse regering prees de samenwerking met Suriname en benadrukte dat deze overeenkomst een belangrijke stap is in de gezamenlijke strijd tegen drugshandel en andere vormen van illegale activiteiten in de regio. Volgens de VS zijn de inspanningen van beide landen een weerspiegeling van het hoge niveau van samenwerking en wederzijds vertrouwen dat bestaat tussen de twee regeringen.

Naast de Air Interception Assistance Agreement hebben de VS en Suriname ook afspraken gemaakt over extra financiering voor wetshandhavingsactiviteiten. Tijdens de diplomatieke uitwisseling werd een extra bedrag van USD 300.000 toegezegd ter ondersteuning van een bestaand programma dat sinds 2011 actief is. Dit programma is gericht op het versterken van wetshandhaving in Suriname, en de nieuwe middelen zullen helpen bij het aanpakken van regionale veiligheidsuitdagingen.

In het afgelopen jaar heeft deze financiering cruciale steun geboden aan Surinaamse instellingen zoals de Financial Intelligence Unit. Deze steun heeft het land geholpen om te voldoen aan de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), een regionaal orgaan dat toezicht houdt op de naleving van internationale normen tegen witwassen en terrorismefinanciering.

De financiële bijdrage heeft daarnaast bijgedragen aan het versterken van de grensbeveiliging, waarbij speciale aandacht uitging naar de aanpak van migratiestromen in de regio. Honderden politieagenten en andere overheidsfunctionarissen in Suriname zijn opgeleid met behulp van deze middelen, waardoor zij beter in staat zijn om de georganiseerde misdaad en drugshandel te bestrijden. De georganiseerde misdaad vormt een grensoverschrijdend probleem dat samenwerking vereist om effectief te worden aangepakt. Door deze nauwe samenwerking tussen Suriname en de Verenigde Staten wordt het voor criminele netwerken steeds moeilijker om vrij te opereren in de regio. De gedeelde inzet voor veiligheid heeft niet alleen directe gevolgen voor de bestrijding van misdaad, maar bevordert ook een klimaat waarin ondernemers en het vrije ondernemerschap kunnen floreren. Een veiliger Suriname draagt bij aan stabiliteit en economische groei, wat uiteindelijk ten goede komt aan iedereen die in het land woont en werkt. Deze laatste stappen in de samenwerking tussen de twee landen tonen aan dat zowel de Verenigde Staten als Suriname vastberaden zijn om gezamenlijke veiligheidsdoelstellingen te bereiken. Door de voortdurende uitwisseling van informatie en de extra financiële steun, wordt het fundament gelegd voor een veiligere en welvarendere toekomst voor Suriname.

More
articles