Wat te doen bij storingen in de waterlevering en krijgen klanten compensatie?

De mededeling van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM), waarbij ze vertelt dat er van 15 oktober 2024 voor een week onderhoudswerkzaamheden zullen plaatsvinden bij het productiestation, laat duidelijk zien, dat er opnieuw verstoringen zullen zijn in de waterlevering. Het is begrijpelijk dat je als burger en afnemer frustraties hebt over de voortdurende onderbrekingen en de overlast die deze werkzaamheden veroorzaken. Deze situatie duidt op structurele problemen binnen de SWM, waarbij er herhaaldelijk storingen zijn of ingrijpende maatregelen moeten worden genomen, zonder dat er duurzame oplossingen lijken te komen. Het feit dat er wordt gesproken over geluid- en wateroverlast, naast de beperkte of zelfs geen watervoorziening, maakt het leven van de betrokkenen (consumenten) moeilijk. Het gebrek aan een goed waterbeheersysteem kan inderdaad als onfatsoenlijk worden ervaren, vooral als er weinig compensatie of effectieve alternatieven worden geboden. Een grondige evaluatie van haar diensten en de impact op de gemeenschap zou op zijn plaats zijn, en het is gewenst dat de SWM op zijn minst transparanter moet zijn over haar langetermijnplanning om zo dergelijke problemen structureel aan te kunnen pakken. Het feit dat de werkzaamheden bij de SWM, zoals in de aankondiging vermeld, een week duren, kan verschillende redenen hebben. Enkele mogelijke oorzaken voor de lange duur van de werkzaamheden kunnen zijn:

1.Verouderde infrastructuur

De waterleidinginfrastructuur in veel landen, inclusief Suriname, kan verouderd zijn. Dit betekent dat uitgebreide onderhouds- en vervangingswerken nodig zijn, die veel tijd in beslag nemen. Het vervangen of repareren van leidingen, pompen, of andere technische onderdelen, vereist vaak specialistische kennis en tijd.

2.Complexiteit van het probleem

Als het probleem ingewikkelder is dan voorzien, bijvoorbeeld als er grote schade is aan het waternetwerk, of als er meerdere componenten vervangen moeten worden, kan het langer duren om alles te herstellen. Waterinstallaties zijn vaak complex en elke fout kan voor nieuwe vertragingen zorgen.

3.Logistieke uitdagingen

De SWM moet rekening houden met de beschikbaarheid van materiaal, onderdelen, en personeel. Het kan zijn dat bepaalde onderdelen geïmporteerd moeten worden, of dat er een tekort is aan voldoende geschoolde technici om de klus snel te klaren.

4.Weersomstandigheden en externe factoren

Onvoorziene omstandigheden zoals slecht weer, overstromingen of andere externe invloeden, kunnen het werk vertragen. Werkzaamheden aan waterinstallaties zijn gevoelig voor omgevingsfactoren en kunnen niet altijd volgens plan verlopen.

5.Afstemming met andere nutsvoorzieningen

Soms moeten de werkzaamheden worden afgestemd op andere nutsvoorzieningen (elektriciteit, riool, wegen), wat extra tijd kost. Het afsluiten van water kan bijvoorbeeld gepaard gaan met andere voorzorgsmaatregelen, om verdere schade te voorkomen.

6.Tijd voor testen en kwaliteitscontrole

Na de reparaties moeten de systemen grondig worden getest om te garanderen dat alles veilig en naar behoren functioneert. Dit testproces kan tijd in beslag nemen om ervoor te zorgen, dat er geen verdere storingen optreden.

7.Gebrek aan investering en planning

Het kan ook duiden op een structureel probleem bij de SWM, zoals onderinvestering in moderne infrastructuur of inefficiëntie in planning en uitvoering van projecten. Dit kan leiden tot langdurige en frequente onderbrekingen, omdat de juiste langetermijnoplossingen niet snel genoeg worden toegepast.

De duur van de werkzaamheden is dus waarschijnlijk een combinatie van deze factoren. Het zou nuttig zijn als de SWM transparanter communiceert over de specifieke oorzaak van deze vertragingen, zodat de bewoners beter begrijpen, waarom het zo lang duurt. Ja, de Surinaamsche Waterlei-ding Maatschappij zou verschillende vormen van compensatie kunnen overwegen, om de overlast voor de gebruikers te verzachten. In andere landen en bij nutsbedrijven is compensatie vaak een gangbare praktijk wanneer er langdurige onderbrekingen in de dienstverlening zijn. Hier zijn enkele manieren waarop de SWM-compensatie zou kunnen bieden:

  1. Financiële compensatie

De SWM kan gebruikers die getroffen zijn door wateronderbrekingen, een korting ge-ven op hun waterrekening, voor de periode waarin ze geen of nauwelijks water heeft geleverd. Dit is een directe manier om de financiële last van het ongemak te verlichten.

  1. Tegoed op toekomstige facturen

Een andere mogelijkheid is het toekennen van een tegoed dat kan worden gebruikt voor toekomstige waterfacturen. Dit zou klanten motiveren en tegelijkertijd goodwill creëren voor de SWM, zonder dat er direct geld wordt teruggegeven.

  1. Noodwatervoorzieningen

In plaats van, of in aanvulling op financiële compensatie, kan de SWM zorgen voor tijdelijke watervoorzieningen, zoals het plaatsen van watertanks in de getroffen buurten. Dit zou de directe impact op huishoudens verminderen en de urgentie van de situatie verlichten.

  1. Communicatie en excuses

Soms is opencommunicatie en het aanbieden van oprechte excuses, ook een vorm van compensatie. Als de SWM duidelijk uitlegt wat het probleem is, waarom het lang duurt, en wat ze doen om de situatie in de toekomst te verbeteren, kunnen klanten meer begrip opbrengen. Dit kan vergezeld gaan van een belofte om toekomstige storingen te voorkomen, of de infrastructuur te verbeteren.

  1. Wettelijke compensatie

In sommige landen zijn er regelingen die nutsbedrijven verplichten kunnen klanten te compenseren bij langdurige storingen. De SWM zou proactief kunnen zijn en een compensatieregeling kunnen opstellen om tegemoet te komen aan de klachten van consumenten, zelfs als er geen wettelijke verplichting is.

  1. Betere service na de onderbreking

De SWM kan ook beloven de klanten een verbeterde service te leveren, zodra de werkzaamheden zijn voltooid, bijvoorbeeld door een betere waterdruk, een stabielere watervoorziening, of door de waterkwaliteit te verbeteren. Dit kan klanten het gevoel geven dat de huidige overlast uiteindelijk zal leiden tot een voordeel op lange termijn.

  1. Samenwerking met bedrijven

In het geval van grote wateronderbrekingen, vooral in commerciële gebieden, kan de SWM samenwerken met bedrijven om ze te compenseren of ondersteunen bij het voorzien van water, zodat de impact op het bedrijfsleven, wordt geminimaliseerd.

Het bieden van compensatie, in welke vorm dan ook, zou de SWM helpen om het vertrouwen van haar klanten te behouden en goodwill te creëren, ondanks de ongemakken die klanten ervaren. Dit zou ook het imago van de SWM verbeteren en de relatie met de gemeenschap versterken.

De redactie van De West werd vanmorgen wederom verwezen door de PR naar het secretariaat van de SWM-directie, echter was degene aan de telefoon verbaasd en stelde dat we van de directeur wat zouden moeten doen om het ongerief in de drinkwatervoorziening op te vangen en maakte duidelijk dat het ongewoon is te vragen dat er een compensatie zou moeten worden gegeven aan klanten. Een onhebbelijkere reactie vanwege het secretariaat hadden we niet verwacht.

More
articles