2de FID voor Suriname verwacht van Petronas in Block 52

De tweede definitieve investeringsbeslissing (FID) van Suriname wordt verwacht van Petronas voor een mogelijke ontwikkeling van Block 52. Volgens Annand Jagesar, algemeen directeur van Staatsolie, is Petronas Suriname E&P de exploitant van Block 52 met een participatie van 50%, terwijl ExxonMobil de andere helft in handen heeft. Petronas heeft drie belangrijke ontdekkingen gedaan in dit blok, waarvan de meest recente bij de Fusaea-1-put. De ontdekkingen bij Fusaea-1 en Roystonea-1 worden geschat op 400 miljoen vaten olie.

Daarnaast was de flowtest van de Sloanea-2-beoordeling, uitgevoerd in april, boven verwachting. Petronas plant nog twee exploratieputten tot 2025 om het benodigde volume te vergroten voor een mogelijke olieontwikkeling. Het bedrijf heeft al voorbereidingen getroffen om Block 52 naar de FID te brengen, met als doel een definitieve beslissing in 2027, en een mogelijke olieproductie rond 2030.

Petronas profiteert van een belastingvrije periode van 10 jaar, vastgelegd in een Letter of Agreement (LoA) met Staatsolie. Volgens Rystad Energy zou Suriname’s eerste gasproject in Block 52 al in 2031 operationeel kunnen zijn. De olievondsten zouden een FPSO kunnen ondersteunen met een verwerkingscapaciteit van 100.000 vaten per dag, en er wordt gespeculeerd over een drijvend vloeibaar aardgasproject (FLNG).

More
articles