Wat moet Suriname met de USD 50 miljard doen

Ingezonden

Suriname is nu al laat met nadenken over wat met die USD 50 miljard te doen. De politiek doet hetzelfde zoals zij al 50 jaren doen, namelijk erop los babbelen zonder een visie en plan.

De samenleving is net zoals de afgelopen 50 jaren doordrenkt van cynisme, apathie en afgunst. Suriname is in een wurggreep van zichzelf. Iemand – dat is Total Energies – heeft een “trap tegen het schaakbord” gegeven en het spel moet nu anders gespeeld worden. Dat vraagt om anders denken en doen. Wat is er gebeurd?

Wat moet de politiek doen?

Wat moeten de maatschappelijke organisaties doen? Hoe kan de media daarbij een rol spelen?

Wat is er gebeurd?

Na de FID is enerzijds enthousiasme bij de coalitie en goedkope kinnesinne bij alle opposanten begonnen en anderzijds is het gebruikelijke cynisme in Suriname hoorbaar. Je ziet en hoort ze nu overal in de media. Dat is Suriname, veel praten, de hele dag praten maar niks opleveren en vaak praten zonder onderbouwing en documenteren. De FID heeft 2 dingen duidelijk gemaakt, namelijk (1) er is commercieel winbare olie in Suriname, dus naast Gran Morgu zal Suriname nog een paar projecten krijgen en (2) er komt in de komende 3 regeertermijnen veel geld beschikbaar, in de orde van USD 50 miljard. Het kan iets meer of minder zijn, laat het de helft zijn dus maar USD 25 miljard. Dat is toch nog veel geld, dus voldoende reden om uit jouw bed te komen zou je denken.

More
articles