Tijdens de vierdaagse workshop, georganiseerd door RAVAKSUR en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), werd sociale dialoog benadrukt als een essentieel instrument voor een rechtvaardige transitie naar een duurzame en formele economie. Vertegenwoordigers van de vakbeweging, de overheid en het bedrijfsleven namen deel aan een paneldiscussie waarin de informele economie en de rol van de vakbeweging bij het formaliseren van werkgelegenheid centraal stonden.
Kamlesh Ganesh, onderdirecteur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), beklemtoonde de noodzaak van meer betrokkenheid van de vakbeweging in het formaliseren van de economie. Hij merkte op dat het Tripartiet Overlegorgaan momenteel niet in staat is om bindende overeenkomsten te sluiten vanwege bilaterale onderhandelingen met de overheid. Ganesh riep op tot een meer structurele samenwerking tussen de sociale partners om gezamenlijk tot oplossingen te komen.
De workshop bood niet alleen een platform voor het bespreken van uitdagingen, maar ook voor het versterken van de vakbeweging, vooral in haar rol bij het bevorderen van een groenere en meer formele economie in Suriname. Sociale dialoog blijft een sleutelfactor voor het ontwikkelen van inclusieve en duurzame beleidsmaatregelen.