Alistair Routledge, Country Manager van ExxonMobil in Guyana, heeft het oliecontract tussen Guyana en ExxonMobil als een groot succes geprezen, ondanks kritiek dat de voorwaarden slechter zijn dan die van buurland Suriname. Tijdens een persconferentie gaf Routledge toe dat hij bekend was met de vergelijking tussen de twee deals, maar hij waarschuwde dat de Production Sharing Agreement (PSA) van Guyana de risico’s en marktomstandigheden weerspiegelde toen het contract werd opgesteld. Hij benadrukte dat het contract investeringen aantrok in een gebied waar voorheen geen olie-ontdekkingen waren gedaan, en dat het deze ontwikkeling mogelijk maakte.
Routledge verwees naar het feit dat investeringen in Guyana zelfs de olieverkenningen in Suriname beïnvloedden, omdat ontdekkingen in Guyana het vertrouwen in de regio vergrootten. Hij waarschuwde ervoor dat het niet nuttig is om slechts naar een enkel aspect van een overeenkomst te kijken, zoals de hoogte van de royalty’s, en stelde dat het totale inkomen dat voortvloeit uit de olie- overeenkomst het belangrijkste is voor een land. Guyana’s huidige overeenkomst voorziet in een royalty van 2% en een winstverdeling van 50%.
Ondertussen kondigde Suriname op 1 oktober 2024 aan dat het de Final Investment Decision (FID) heeft genomen voor het ontwikkelingsveld in Blok 58. Staatsolie-directeur Annand Jagesar prees de gunstige voorwaarden van Suriname’s deal, waaronder een royalty van 6,25% en een gestabiliseerd belastingtarief van 36%. Jagesar vergeleek de deals tussen de twee landen en benadrukte dat Suri-name’s voorwaarden in het voordeel van het land zijn, afhankelijk van de olieprijs.
Guyana’s vice-president Bharrat Jagdeo erkende dat de voorwaarden van Suriname beter zijn dan die van de overeenkomst uit 2016 die Guyana met ExxonMobil had afgesloten. Toch verwees hij naar de recent ingevoerde Public Sharing Agreement (PSA) voor nieuwe blokken, die een royaltytarief van 10% omvat, wat volgens hem een verbetering is. Het is echter belangrijk op te merken dat deze nieuwe PSA geen betrekking heeft op het lucratieve Stabroek Block, dat nog steeds onder de oude voorwaarden valt. Jagdeo benadrukte dat burgers zich bewust moeten zijn van de huidige situatie en niet alleen moeten kijken naar vergelijkbare cijfers, maar naar het totale plaatje van wat de deal voor het land betekent.