Technologie en toenemende eisen voor veiligere werkomgeving

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu hield afgelopen vrijdag een toespraak tijdens het openingscollege van de afdeling Health, Safety, Environment, Quality (HSEQ) van de Safety and Security Academy Suriname (SSAS). Tijdens zijn rede benadrukte hij het belang van veiligheid en bewustwording in de samenleving, met name op het gebied van gevaarlijke chemicaliën in relatie tot de milieubescherming.

Dasai prees de initiatieven van SSAS om mensen op te leiden en hen te voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om zo risico’s tijdig te herkennen en adequaat te reageren. Hij onderstreepte dat deze opleiding een cruciale rol speelt in het verbeteren van de veiligheid op de werkplek en in de samenleving als geheel. De minister benadrukte dat veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is, waarbij zowel de overheid, bedrijven als individuen een rol spelen in het waarborgen van een veilige en gezonde leefomgeving.

Dasai verwees naar incidenten met chemicaliën en benadrukte, hoe belangrijk het is dat mensen getraind worden om dergelijke gevaren te herkennen, omdat de gevolgen vaak pas jaren later zichtbaar worden. De minister feliciteerde SSAS en de deelnemers met de start van het programma en benadrukte de noodzaak van de voortdurende inzet en alertheid op het gebied van veiligheid.

Sharon Schalkwijk van “Safety and Security Academy Suriname” (SSAS) sprak tijdens het openingscollege van de Health Safety Environment Quality (HSEQ) afgelopen vrijdag in de ‘Tshoeng Tjien Kerk van de Evangelische Broedergemeente en toonde zich ingenomen met de inleiders, die bereid gevonden waren een bijdrage te leveren bij de opening van de bijeenkomst.

Schalkwijk deelde mede, dat dit collegejaar zal worden aangeboden in samenwerking met een buitenlandse partner, “die ons hier in Suriname cruciale informatie kan verschaffen, over de steeds complexere digitale dreigingen waar ook ons land mee te maken heeft”. Ze maakte duidelijk dat in het verlengde hiervan, het ook de bedoeling is om cybersecurityspecialisten op te leiden hier in Suriname.

Kolonel, Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding (NCCR) tevens docent aan de SSAS, zei in de eerste spreekbeurt dat cyanide een van de gevaarlijke stoffen is, die de goudsector van met name kleine goudmijnbouw een enorme bedreiging vormt in het binnenland. Slijngaard benadrukte het belang van voortdurende training en ontwikkeling binnen health, safety, environment en quality.

“En met de snelle veranderingen in technologie en toenemende eisen voor veiligere werkomgevingen, moeten organisaties proactief blijven. SSAS speelt hierop in, door nieuwe HSEQ-trainingsprogramma’s te introduceren. Vooral belangrijk in sectoren zoals olie en gas”, aldus Slijngard.

Slijngard is van mening dat de focus ligt op het creëren van een veiligheidscultuur, door het verbeteren van managementstrategieën en het opleiden van medewerkers om risico’s effectief te identificeren en beheersen. Ook maakte hij duidelijk dat deze gezamenlijke inspanning moet leiden tot ongeval vrije en duurzame werkplekken. Ik heb dit gehaald uit de inleiding die gegeven is door de HSEQ, afdeling van SSAS.

Slijngard vertelde dat het gevaar van chemicaliën, zoals cyanide, en de noodzaak van zorgvuldige inspecties en controles noodzakelijk is om de veiligheid te waarborgen. Volgens hem is het essentieel alert te blijven en adequaat te reageren, wanneer risicovolle situaties ontstaan. Een voorbeeld hiervan is een incident bij Futupasi, waar bewoners verdachte zakken in boten ontdekten en de autoriteiten inschakelden.

Slijngard prijste de oplettendheid van burgers en benadrukte het belang van opleidingen, zoals de module over gevaarlijke chemicaliën en materiaalbeheer. “Deze trainingen zijn cruciaal om mensen bewust te maken van mogelijke gevaren en ze de vaardigheden te geven om adequaat te reageren”, aldus Slijngard.

Rufien Baijnath directeur van Bakkerij Fernandes sprak over de belangrijke rol van veiligheid binnen zijn bedrijf. Hij haalde aan dat veiligheid geen keuze is, maar een prioriteit en verantwoordelijkheid. “De bakkerij investeert sterk in voedsel- en teamveiligheid en ziet veiligheid als een onderdeel van de bedrijfscultuur”, aldus Baijnath. Hij beklemtoonde dat veiligheid preventief moet worden aangepakt, omdat de kosten veel hoger liggen wanneer dingen misgaan. Hij moedigde bedrijven aan om te investeren in veiligheid, omdat het zowel de organisatie als de samenleving, ten goede komt.

 

More
articles