Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee, heeft in gesprek met D-TV express gezegd dat het hoog tijd is dat de overheid stopt met het levenslang verzorgen van politici. Gewezen ministers, assembleeleden en hun gezinnen genieten jaarlijks miljoenen aan privileges die zij behouden, zelfs na hun ambtstermijn. Bee noemde een concreet voorbeeld, waarbij hij weigerde een rekening van SRD 100.000 voor een bril te ondertekenen. Politici hebben na hun termijn recht op hoge functies binnen de overheid, zoals directeursposten of advieseursrollen.
Ook zei Bee dat twee derde van de assembleeleden naast hun werk in het parlement, ook een andere functie bekleedt binnen de overheid. Sommigen hebben zelfs meer dan één extra baan. Ministers die een jaar in functie zijn geweest, kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een directeursfunctie, terwijl assembleeleden na hun zittingstermijn, beleidsadviseur kunnen worden.
Verder legde Bee uit, dat er inmiddels ini-tiatiefwetten zijn ingediend door assembléeleden Asis Gajadien (VHP) en Genevievre Jordan (ABOP) die moeten voorkomen dat politici na hun ambtstermijn levenslang op kosten van de staat blijven leunen. Deze wetten zullen echter niet met terugwerkende kracht worden ingevoerd, het geen betekent dat politici die momenteel van deze voordelen genieten, die behouden. Voor toekomstige politici geldt, dat zij na een korte periode van zes maanden, waarin salaris en verzekering doorbetaald kunnen worden, geen aanspraak meer maken op dergelijke voordelen. Ook worden directeursfuncties en beleidsadviseursrollen afgeschaft, zodra de wet wordt aangenomen.
Ook benadrukte Bee dat het belangrijk is dat de samenleving begrijpt, dat met deze wetsvoorstellen de financiële verantwoor-delijkheid van de staat, wordt verbeterd. Onderdeel van de wetswijzigingen is ook het verhogen van de pensioenleeftijd voor assembléeleden van 55 naar 60 jaar, gelijk aan de rest van de bevolking. Rechters moeten tot hun 70e blijven werken. Bee merkte op, dat de discussie over de salarissen van politici nu teruggedraaid is naar eerdere voorstellen, waar kritiek uit de samenleving op was ontstaan.