Belize en Suriname achter op fiscale transparantie

Belize en Suriname zijn in het nieuwe Fiscal Transparency Report 2024 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken genoemd vanwege hun gebrek aan significante vooruitgang op het gebied van fiscale transparantie. Deze twee landen zijn de enige in de Caribische regio die niet voldoen aan de minimale normen voor fiscale transparantie, die jaarlijks worden beoordeeld.

Het rapport, dat de voortgang van regeringen evalueert die in het Fiscal Transparency Report 2014 zijn geïdentificeerd, legt de nadruk op standaarden zoals de publieke openbaarmaking van nationale begrotingsdocumenten en duidelijke criteria voor contractering en licentiëring in de winning van natuurlijke hulpbronnen. Terwijl landen zoals de Bahama’s, Guyana, Jamaica en Trinidad en Tobago werden geprezen voor hun naleving van deze transparantievereisten, staan Belize en Suriname in de schijnwerpers vanwege hun tekortkomingen.

Belize heeft wel stappen gezet om zijn fiscale transparantie te verbeteren, zoals het openbaar maken van de goedgekeurde begroting, het eindejaarsrapport en schuldenverplichtingen. Het land zorgde ervoor dat de begrotingsinformatie betrouwbaar was, met daadwerkelijke inkomsten en uitgaven die overeenkwamen met de begroting. Echter, de regering slaagde er niet in om het uitvoerende begrotingsvoorstel binnen een redelijke termijn te publiceren, en hoewel de auditinstellingen onafhankelijk waren, werden auditrapporten niet tijdig beschikbaar gesteld. Aanbevelingen voor Belize omvatten onder andere het publiceren van het uitvoerende begrotingsvoorstel en de tijdige openbare vrijgave van auditrapporten door de hoogste auditinstantie.

Suriname heeft enkele begrotingsdocumenten toegankelijk gemaakt, zoals het uitvoerende begrotingsvoorstel en informatie over schuldenverplichtingen. Echter, de regering heeft nagelaten haar eindejaarsrapport openbaar te maken en doet geen melding van buitenbegrotingsrekeningen die de algehele fiscale transparantie negatief beïnvloeden. Bovendien blijft het land leningen classificeren als inkomsten, en in de mijnbouwsector volgt de regering haar eigen procedures voor het toekennen van contracten voor natuurlijke hulpbronnen niet. Belangrijke aanbevelingen voor Suriname zijn onder meer het publiceren van het eindejaarsrapport, het elimineren of controleren van buitenbegrotingsrekeningen, en het naleven van de wetten voor natuurlijke hulpbronnen met openbaarmaking van contractdetails.

Beide landen worden aangespoord om deze tekortkomingen aan te pakken om te voldoen aan internationale standaarden en de transparantie te verbeteren.

More
articles