Daniela Herkul herkozen als vertegenwoordiger Oil & Gas sector bij VSB

Op 3 oktober 2024 werd Daniela Herkul, voorgedragen door Paradise Oil Company, unaniem herkozen als vertegenwoordiger van de Oil & Gas sector binnen de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Dit markeert haar tweede termijn, waarin zij de komende twee jaar de sector zal leiden. Charles Guerra van Chevron werd benoemd als haar plaatsvervanger. Tijdens de groepsvergadering werd tevens TotalEnergies verwelkomd als nieuw lid van de sector, wat de groeiende internationale betrokkenheid in de Surinaamse olie- en gassector benadrukt.

Voortbouwend op eerdere initiatieven

Herkul sprak over de voortzetting van de speerpunten uit haar eerste termijn, met als prioriteit het aantrekken van meer olie- en gasbedrijven, en daarmee ook aannemers en onderaannemers. Deze strategie is gericht op het uitbreiden van het ledenbestand en het versterken van de positie van de Surinaamse olie- en gassector, zowel nationaal als internationaal.

Versterking van de sector

Herkul benadrukte het belang van een sterk platform dat als spreekbuis kan fungeren richting de overheid en be- leidsmakers. Ze wees op de noodzaak van een stabiel en voorspelbaar investeringsklimaat, vooral op het gebied van petroleum- en belastingwetgeving, dat zowel internationale oliemaatschappijen als lokale dienstverleners ten goede zal komen.

Monitoring van de sectoromgeving

In haar toespraak onderstreepte Herkul dat de Surinaamse O&G-sector zich in een cruciale ontwikkelingsfase bevindt. Wetgeving op het gebied van belasting en petroleum,   evenals verblijfs- en werkvergunningen, zal nauwlettend worden gevolgd om een gunstig investeringsklimaat te waarborgen.

Transparantie en goed bestuur

Een belangrijk agendapunt blijven de transparantie-initiatieven via het Surinaamse Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Dit initiatief is essentieel voor het bevorderen van goed bestuur binnen de sector en draagt bij aan nationale capaciteitsopbouw, met name rond het rapporteren over de inkomsten uit de olie- en gasindustrie.

Nieuwe prioriteiten

De komende jaren staan ook in het teken van verdere verbetering van het investeringsklimaat en de versterking van lokale participatie in de sector. De VSB blijft zich inzetten om de duurzame groei van de olie- en gasindustrie te ondersteunen, met Daniela Herkul wederom aan het roer.

 

More
articles