Toespraken bieden een visie op de vooruitzichten voor 2025

De president van het Hof van Justitie, mr. Iwan Rasoelbaks heeft het zittingsjaar 2025 voor geopend verklaard met de woorden “Goed-gecommuniceerde en tijdige rechtspraak”.

Rasoelbaks bleef stilstaan bij de rol van de rechterlijke macht in het waarborgen van rechtvaardigheid en bescherming van de rechtsstaat. Hij ging ook in op de uitdagingen, zoals een gebrek aan middelen en achterstanden in zaken, maar benadrukte  de stappen die worden genomen om de efficiëntie en toegankelijkheid van het rechtssysteem te verbeteren. Innovatie binnen de rechtspraak, zoals digitalisering en betere training voor rechters, was ook een belangrijk thema.

Mr. Rasoelbaks had het ook over de waarborging van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht:

Hij wees erop, dat het behoud van de onafhankelijkheid van rechters essentieel is voor een rechtvaardige en eerlijke rechtsstaat. Volgens hem vereist dit maatregelen om politieke inmenging te voorkomen en de autonomie van de rechtspraak, te beschermen.

De hofpresident betoogde dat het oplossen van achterstanden en verbeteren van toegang tot rechtspraak ertoe moet leiden dat het terugdringen van wachttijden en achterstanden binnen de rechtspraak cruciaal is, om een tijdige en efficiënte behandeling van zaken, te waarborgen. “Dit draagt bij tot een betere toegang tot rechtspraak voor burgers”.

Tevens maakte mr. Rasoelbaks duidelijk, dat innovatie en digitalisering binnen de rechtspraak. In zijn betoog kwam naar voren dat de introductie van technologische oplossingen, zoals digitalisering van processen, de efficiëntie van de rechtspraak vergroot. Innovatie helpt om de toegankelijkheid te verbeteren en processen te moderniseren. Garcia Paragsingh procureur-generaal richtte zich tot de handhaving van de wet, de rol van het Openbaar Ministerie bij de bestrijding van criminaliteit, en de uitdagingen waarmee het justitieel apparaat wordt geconfronteerd. Ze benadrukte dat er meer focus nodig is voor het bestrijden van georganiseerde misdaad, corruptie en milieudelicten. Daarnaast pleitte Parasingh voor een versterking van de samenwerking van de politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht om efficiëntere strafrechtspleging te garanderen.

“Een zorgwekkende trend die wij hebben geconstateerd, is de toename van geweldsdelicten onder jongeren. Dit vraagt om een doordachte aanpak, waarbij preventie en samenwerking met andere instanties essentieel zijn. Het openbaar ministerie heeft in het afgelopen zittingsjaar heel hard aan de weg getimmerd, voor wat betreft de preventie van de jeugdcriminaliteit, zulks met ondersteuning van UNICEF” aldus Paragsingh.

De PG betoogde voorts de versterking van de rechtshandhaving. Ook is ze van mening dat het vergroten van de capaciteit en middelen voor de politie en andere handhavingsinstanties noodzakelijk is, om de veiligheid te waarborgen en criminaliteit effectief te bestrijden. “Dit omvat het versterken van de middelen en vaardigheden die nodig zijn voor een efficiënte opsporing en vervolging”.

Evenals bij het vorige zittingsjaar, sprak ze ook over corruptiebestrijding en de georganiseerde misdaad: Het intensiveren van inspanningen om corruptie en georganiseerde misdaad aan te pakken. Dit vereist een sterke juridische aanpak, inclusief strikte wetshandhaving en grensoverschrijdende samenwerking, om criminele netwerken te ontmantelen. De PG wil dat er verbetering van de samenwerking binnen het justitiële apparaat optreedt. Ook pleitte ze voor een betere coördinatie en communicatie tussen verschillende onderdelen van het justitiële systeem, zoals politie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak. Volgens haar bevordert dit een gestroomlijnde en efficiënte afhandeling van zaken, wat uiteindelijk leidt tot snellere en meer rechtvaardige uitspraken.

More
articles