TotalEnergies zal in Suriname duizenden nieuwe banen creëren, waaronder 2.000 directe posities. Het door Total geleide consortium heeft plannen om tussen de 1 en 1,5 miljard dollar te investeren in het Gran Morgu-project, wat lokale bedrijven in staat stelt om goederen en diensten te leveren en zo de lokale economie te stimuleren.
De definitieve investeringsbeslissing van 10,5 miljard dollar werd op 1 oktober bekendgemaakt. Het project richt zich op de productie van 750 miljoen vaten ruwe olie uit Blok 58, met een verwachte start in 2028. De voordelen voor Suriname zullen echter al eerder beginnen, vóór de aanvang van de olieproductie.
Patrick Pouyanne, CEO van TotalEnergies, verklaarde: “Dit project zal banen creëren – direct 2.000 banen en ongeveer 4.000 indirecte banen in boordiensten, logistiek en ondersteunende operaties. We zullen ook jonge Surinamers moeten opleiden om toekomstige operators te worden aan boord van het drijvende productie-, opslag- en losschip.”
Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, benadrukte dat de lokale inhoud “sterk zal toenemen” naarmate het Gran Morgu-project vordert. Hij merkte op dat de laatste vijf putten die voor de definitieve investeringsbeslissing zijn geboord, al 90 miljoen dollar aan lokale uitgaven hebben opgeleverd. Met 32 nieuwe putten die bij het Gran Morgu-project zullen worden geboord, zal de lokale betrokkenheid aanzienlijk toenemen. Jagesar sprak zijn trots uit over de Surinaamse aannemers en de positieve beoordeling van een aannemer die jumperlasklussen in Suriname heeft uitgevoerd, wat aangeeft dat sommige laswerkzaamheden lokaal uitgevoerd kunnen worden.
Jagesar moedigde lokale bedrijven aan om van deze kansen te profiteren. “De mensen die naar Suriname komen, hebben behoefte aan hotels, taxi’s, restaurants en zullen souvenirs kopen. Dit zal een enorme spin-off voor ons land opleveren, en deze activiteiten zullen al vóór 2028 plaatsvinden. Vanaf dat jaar kunnen we ook rekenen op directe inkomsten uit het Gran Morgu-project,” aldus Jagesar.
Hoewel Suriname geen formele local content wet heeft, bevat het Production Sharing Contract wel een clausule die aankopen bij Surinaamse bedrijven verplicht stelt, mits zij concurrerende prijzen en kwaliteit bieden. Staatsolie werkt aan beleid en heeft initiatieven zoals het Blue Wave Supplier Development Program opgezet om lokale bedrijven te helpen voldoen aan internationale normen.
Ook is er een olie- en gasprogramma gelanceerd door Suriname’s Technische en Beroepsonderwijs en -opleiding (TVET) om studenten voor te bereiden op de sector. Dit staat in contrast met buurland Guyana, dat een lokale inhoudswet heeft die lokale deelname aan veertig categorieën werk vereist en de nadruk legt op kansen voor Guyanezen in de olie- en gassector.
In Guyana zijn sinds januari meer dan 6.000 lokale werknemers aan de slag in de sector ter ondersteuning van de activiteiten van Exxon, en de regering verwacht de komende drie jaar nog eens 1.600 mensen aan te nemen.