President Santokhi optimistisch over toekomst van Suriname

President Chandrikapersad Santokhi gaf onlangs in zijn jaarrede aan dat er belangrijke stappen zijn gezet in de herziening van de energietarieven, met als doel verlagingen, wat verlichting zal brengen voor veel gezinnen in deze moeilijke tijden. Dit proces gebeurde in nauwe samenwerking met vakbonden, waaronder Ravaksur PLUS, en er zijn akkoorden bereikt met veiligheidsbonden.

Ook zijn er gesprekken gevoerd met gezondheidsbonden, waarbij erkenning werd gegeven aan de essentiële rol van zorgmedewerkers in de samenleving.

De president benadrukt dat deze akkoorden niet alleen over geld of contracten gaan, maar over de mensen die dagelijks bijdragen aan de opbouw van Suriname. Hij erkent de offers die zijn gebracht en onderstreept dat de gezamenlijke inspanningen van de regering en het volk hebben geleid tot stabiliteit en duurzaamheid in de toekomst.

Daarnaast wijst Santokhi op de successen in de overheidsfinanciën, met een gecontroleerde inflatie en een gestabiliseerde wisselkoers. Investeringen in infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en het binnenland hebben hun vruchten afgeworpen, en de samenwerking met het bedrijfsleven heeft geleid tot een beter investeringsklimaat.

Santokhi erkent ook de zorgen over de prijzen in de winkels, maar merkt een daling op. De regering blijft samenwerken met de private sector om de consumptieprijzen te verlagen.

Het sociaal programma van de regering blijft zich richten op het toegankelijk houden van basisgoederen tegen betaalbare prijzen voor de samenleving.

Op het gebied van macro-economisch beleid heeft Suriname volgens de president aanzienlijke vooruitgang geboekt. De invoering van de BTW was succesvol, met 77% meer inkomsten dan in 2022. Het begrotingstekort is teruggebracht en de inflatie is gedaald. De staatsschuld is eveneens afgenomen en de monetaire reserve is gestegen tot meer dan USD 1 miljard. Deze verbeteringen dragen bij aan de financiële stabiliteit en de groei van de economie, wat het pad vrijmaakt voor een duurzame toekomst.

De president ziet de toekomst van Suriname optimistisch tegemoet, met een duidelijke focus op samenwerking en verantwoordelijkheid om de rijkdom van de natuurlijke hulpbronnen op een verantwoorde manier te beheren.

More
articles