Peers Suriname: ‘FID van TotalEnergies biedt nieuwe kansen’

Met de recente ondertekening van de Final Investment Decision (FID) door TotalEnergies op 1 oktober 2024, betreedt Suriname een nieuwe fase van economische ontwikkeling. Terwijl dit zonder twijfel een historische mijlpaal is die kansen schept voor het land, brengt het ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Het toekomstige inkomen van het ‘GranMorgu’ olieveld biedt veelbelovende vooruitzichten voor Suriname, met een gegarandeerde inkomstenstroom over een periode van ten minste 20 jaar. Dit stelt ons echter voor belangrijke vraagstukken, zoals de oprichting van een Sovereign Wealth Fund, het maximaliseren van Local Content en het vermijden van de valkuil van de ‘Dutch Disease’.

Hoe zorgen we ervoor dat deze nieuwe welvaart leidt tot duurzame voordelen voor de Surinaamse bevolking?

Vragen over de besteding van inkomsten, de juiste governance en de inzet van de juiste mensen komen naar voren. Het is belangrijk dat we niet alleen de huidige economische mogelijkheden benutten, maar ook de juiste infrastructuur en beleidskaders opzetten voor toekomstige generaties.

Peers Suriname speelt een belangrijke rol in deze discussie door elk kwartaal professionele evenementen te organiseren onder de noemer ‘The Future of Suriname’. Bij het eerste evenement op 23 augustus, geleid door dhr. Annand Jagesar van Staatsolie, werd besproken wat Suriname te wachten staat en welke valkuilen vermeden moeten worden. Met experts uit verschillende sectoren, waaronder de hospitality, financiën en outsourcing, ontstond een levendige dialoog over de uitdagingen en kansen.

Peers Suriname, opgericht in 2011, blijft zich inzetten voor het bevorderen van kennisuitwisseling en het stimuleren van samenwerking tussen professionals in Suriname. Door middel van netwerkborrels en discussies willen wij een platform creëren waar ideeën kunnen bloeien en bijdragen aan de ontwikkeling van het land.

Het volgende evenement wordt in november gehouden, met een specifieke focus op de impact van de olie- en gasontwikkelingen op de economie van Suriname en wat dit betekent voor de portemonnee van de gewone burger.

More
articles