NPS blikt vooruit na uitdagingen binnen de coalitie:

Focus op toekomstige ontwikkelingen in olie en gas

De komende maanden beloven cruciaal te worden voor de toekomst van de NPS en haar rol in de Surinaamse politiek. Met een duidelijke focus op de uitdagingen in de olie- en gasindustrie en het herstel van de economie, hoopt de partij opnieuw de steun van het volk te krijgen en haar stempel te kunnen drukken op het beleid van Suriname in de komende decennia. De NPS, een partij met een rijke traditie en ervaring in het besturen van het land, heeft haar campagne voor de verkiezingen van 2025 aangekondigd. Na het verlaten van de coalitie in 2022, richt de partij zich nu volledig op haar rol als oppositiepartij. De scheuring binnen de coalitie, met name over belangrijke beleidsbesluiten met betrekking tot de olie- en gassector, heeft diepe indruk achtergelaten op het politieke landschap van Suriname.

Uitdagingen binnen de coalitie

Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland, ontstonden er binnen de coalitie spanningen over de manier waarop de olie- en gasontwikkelingen in het land moesten worden aangepakt. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, dat cruciaal is voor de supervisie over deze sector, werd gezien als een strategische post, die de NPS in staat zou stellen om Suriname’s potentieel in olie en gas te maximaliseren. Echter gaven de politieke partijen ABOP en VHP, beide belangrijke coalitiepartners, geen steun aan de NPS op dit gebied.

Rusland uitte zijn ongenoegen over het feit, dat ondanks schriftelijke en mondelinge afspraken tussen de coalitiepartners, de overeengekomen beleidslijnen, niet werden nageleefd. Hij benadrukte dat de NPS zich niet kon vinden in beslissingen zoals de HPSG-deal, nieuwe Survin-deal en de invoering van de BTW. De partij was van mening dat de belastingvoorstellen slecht waren ingericht en dat ze de staatsinkomsten negatief zouden beïnvloeden, met uiteindelijk de Surinaamse bevolking als grootste slachtoffer.

Weg uit de coalitie

Op 15 februari 2022 nam de NPS het besluit uit de coalitie te stappen, omdat de partij niet langer kon functioneren binnen de beperkingen die werden opgelegd door de andere partners. Ondanks deze breuk blijft de partij vastberaden haar visie voor Suriname te realiseren. Rusland verklaarde dat de NPS zich nu volledig richt op haar oppositiewerk, met als doel het besturen van Suriname in lijn met haar kernwaarden van goed bestuur, transparantie en een rechtvaardig economisch beleid.

Focus op de Toekomst van Olie en Gas

“De olie- en gassector blijft een cruciale pijler voor de toekomst van Suriname. De NPS heeft tijdens de regeerperiode van president Ronald Venetiaan (2000-2010) belangrijke stappen gezet in het stabiliseren van de economie, waaronder de introductie van de nieuwe munteenheid in 2004, en heeft de koers van SRD 2,80 tegenover de Amerikaanse dollar gehandhaafd tot 2010. Bovendien waren de inkomsten uit de IM Gold-faciliteiten vanaf 2003 van groot belang voor de staat, en werden er in 2010 belangrijke voorbereidingen getroffen voor de Newmont-onderhandelingen, met als resultaat een grotere participatie van 20% in 2020, aldus Rusland.

Hij zei ook dat de NPS in 2010 besloot geen verdere afspraken te maken met Newmont zo kort voor de verkiezingen, waardoor de daarop volgende regering de gelegenheid kreeg om de onderhandelingen voort te zetten. Dit getuigt van de verantwoordelijkheid die de NPS voelt om strategische beslissingen zorgvuldig af te wegen, vooral als het gaat om de lange termijn voordelen voor de staat.

Verkiezingscampagne 2025

Op 29 september 2024 kondigde de NPS officieel haar campagne aan voor de verkiezingen van 2025. De partij is inmiddels al twee jaar actief bezig met haar “Meet the People”-campagne, waarbij ze de districten aandoet om in contact te treden met de burgers en luisteren naar hun zorgen en ideeën. De NPS belooft haar campagne op te voeren naarmate de verkiezingen naderen, met een nadruk op het versterken van de economie, het verbeteren van het bestuur en het bevorderen van de transparantie. “De NPS positioneert zichzelf opnieuw als een partij met de meeste ervaring binnen de politieke constellatie van Suriname. Met een rijke traditie van goed bestuur en hervormingen onder moeilijke omstandigheden, zoals tijdens de crisis waarin de Centrale Bank leeg was en de koers van de SRD oncontroleerbaar steeg, bleef de partij zich profileren als een baken van stabiliteit en vooruitgang” aldus Rusland. Een breder perspectief op de standpunten van NPS-voorzitter Rusland over verschillende onderwerpen, zoals interne kwesties binnen de NPS, en transparantie. Hier is hoe we dit kunnen integreren in interne spanningen binnen de NPS en gesprekken met andersdenkenden:

Binnen de Nationale Partij Suriname (NPS) is er volgens Rusland altijd ruimte geweest voor dialoog, ook met leden die andere meningen hebben. Hij gaf toe dat er initiatieven binnen de partij zijn ontstaan die vragen oproepen, maar hij blijft vastberaden in het belang van open gesprekken en de transparantie.

Rusland hield vast aan de belangrijke kwestie van de transparantie. Evenwel zou het vreemd lijken, als dat van donaties aan de NPS, dan niet transparant beoordeeld wordt. Inderdaad zou het hem begunstigen als hij bevestigde, dat de partij streeft naar volledige financiële openheid, vooral bij het ontvangen van donaties. Dit onderwerp ligt gevoelig, omdat het vertrouwen van de achterban in financiële integriteit, essentieel is voor de partij.

Belangenverstrengeling en de rol van de voorzitter

Een ander punt dat binnen de NPS ter sprake is gekomen, is de mogelijke belangenverstrengeling wanneer één persoon zowel voorzitter van de partij als president van het land is. Hoewel Rusland zich niet expliciet uitsprak over specifieke gevallen, zei hij dat het belangrijk is om een duidelijke scheiding van verantwoordelijkheden te hebben om belangenverstrengeling te voorkomen.

Toekomst van de NPS en rol van jongeren

Rusland ziet een belangrijke rol voor jongeren binnen de partij, maar hij benadrukte dat zij zich moeten houden aan de structuur en regels van de NPS. Hij gelooft dat deze orde en structuur bijdragen aan zekerheid en duidelijkheid binnen de partij. “We weten wat we kunnen verwachten,” zei Rusland.

Hij benadrukte dat de NPS altijd heeft gewerkt met structuren die regelmaat en stabiliteit bieden. Daarnaast maakte Rusland duidelijk, dat de NPS niet exclusief is voor één bevolkingsgroep. Hoewel de partij een geschiedenis heeft die nauw verweven is met de creoolse gemeenschap, staat de partij open voor iedereen. Rusland zelf bevestigde dat hij persoonlijk geen enkele weerstand heeft tegen andere bevolkingsgroepen, en hij is verheugd om te zien dat de NPS diversiteit verwelkomt.

More
articles