Kioe A Sen bevorderd tot Brigade-Generaal

Werner Kioe A Sen, bevelhebber van het Nationaal Leger, is gisteren officieel bevorderd tot brigade-generaal. De ceremonie vond plaats op het kabinet onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi, tevens opperbevelhebber van de Strijdkrachten. Santokhi sprak zijn waardering uit voor de inzet, het leiderschap en het strategisch denkvermogen van Kioe A Sen, en zei hoe belangrijk zijn rol is geweest in het behouden van stabiliteit in Suriname en de regio.

Krishna Mathoera, minister van Defensie sprak ook met veel waardering over Kioe A Sen’s leiderschap en kwaliteiten. “Hij bezit alle eigenschappen die we zoeken in een leider,” aldus Mathoera. Wij onderzoeken  ook het belang van het leger in de huidige ontwikkeling van Suriname. Het leger moet volgens Mathoera niet ingewikkeld worden, maar erkend worden voor zijn rol in de bescherming van de natie en haar bevolking.

Kioe A Sen zei in zijn dankwoord dat de rangverhoging nodig was om internationaal invloedrijker te kunnen opereren, en Suriname beter te vertegenwoordigen in samenwerkingsverbanden als de CARICOM en de South American Defense Conference. Daarnaast draagt de bevordering bij aan de aanzienlijke professionalisering van het Surinaamse leger en de verantwoordelijkheid van de legerleiding.

Ook zei Mathoera dat de nog af te leggen weg vol uitdagingen zal zijn, met het oog op de verkiezingen van 2025. Het leger moet, ongeacht de politieke situatie, de democratische principes en constitutionele taken  blijven verdedigen.

Kioe A Sen trad in 1998 in dienst als soldaat en heeft daarna vele rangen doorlopen. Hij is de tweede Surinamer die de rang van brigade-generaal bekleedt.

More
articles