2de NRA legt ernstigere witwasrisico’s voor Suriname bloot

Het tweede National Risk Assesment (NRA)-rapport is onlangs in augustus gepresenteerd aan de regering. Op een persconferentie is de conclusie van het rapport bekendgemaakt alsook aangegeven wat dit voor het land betekent. De redactie van De West heeft de hand weten te leggen op dit rapport. In de komende edities zullen wij uitgebreider ingaan op de bevindingen uit het 2de NRA-rapport.

Illegale activiteiten

De Anti-Money Laundering Steering Committee heeft de tweede National Risk Assessment voorbereid voor vaststelling en internationale rapportage. De bevindingen zoals die in voorbereiding gereed liggen, gaan uit van ernstige gevoeligheid en risico’s op verschillende gebieden.

De belangrijkste risico’s vormen corruptie, drugshandel, belastingontduiking, de illegale goudhandel en illegale houthandel en een overmatige gevoeligheid voor het witwassen van de opbrengsten uit deze illegale activiteiten en sectoren. Deze risico-factoren vormen een ernstige bedreiging voor de veiligheid en de duurzaamheid van toekomstige investeringen en voor de Surinaamse economie als geheel. Het risico wordt verder verhoogd door de nog steeds relatief hoge graad van contant betaalverkeer en de relatief grote omvang van het informeel gedeelte van de Surinaamse economie.

De verwachte opbrengsten uit olie-exploitatie zijn een bijkomende gevoeligheid, omdat de risico’s binnen een in omvang verruimende economie, toenemen. Er zijn dringend maatregelen vereist voor het veiligstellen van het algemeen Surinaamse belang en van de essentiële publieke dienstverlening. Zonder deze maatregelen, is Suriname onaantrekkelijk voor legitieme investeringen en is Suriname zelf, met de groei die door olie-exploitatie verwacht wordt, zelfs zorgelijk voor het internationale financiële systeem.

Zowel data beschikbaarheid als een gebrek aan medewerking vanuit de zijde van Surinaamse autoriteiten, hebben gecoördineerde, actuele en kwalitatieve dataverzameling in de weg gestaan. Dit is ondervangen bij de samenstelling, door het inschakelen van externe deskundigheid, externe publiek toegankelijke bronnen en waar onvermijdelijk, subjectieve informatie.

Georganiseerde misdaad

Georganiseerde misdaad is nog steeds een uitdaging voor Suriname. Het aantal overschrijdingen dat in de Eerste National Risk Assessment op drie was vastgesteld is verdubbeld naar zes. Behalve drugshandel, corruptie en belastingontduiking zijn ook illegale goudhandel, illegale houthandel en houtsmokkel toegevoegd aan de lijst, terwijl de drie bestaande overschrijdingen niet voldoende verholpen zijn om van de lijst te halen. Er is wel een groeiende bewustwording onder de autoriteiten van deze bedreigingen.

Witwasrisico hoog

Ondanks wat maatregelen in de juiste richting concludeert het rapport, in de voorbereidende versie, dat het witwasrisico voor Suriname over het algemeen hoog is. Versteviging van regelgeving binnen de context van Financial Action Task Force standaarden en aanbevelingen, is nog nader vereist. Identificatie en verificatie van uiteindelijk financieel belanghebbenden, is nog onvoldoende uitgewerkt en is een factor die tot dit risicoprofiel voor Suriname geleid heeft. Maatregelen zijn nog in de beginfase en vorderingen ten opzichte van de Eerste National Risk Assessment worden als onvoldoende beoordeeld. Een allereerste anti-witwasprocedure is thans in behandeling bij de rechterlijke macht, maar vervolging en toepassing van anti-witwaswetgeving is nog ondermaats.

More
articles