President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de jaarrede over het dienstjaar 2025 gezegd, dat het grondbeleid één van de zaken is dat burgers in dit land grote zorgen baart. Het staatshoofd zei, dat na de overwinning van de verkiezingen in 2020 de regering voor grote uitdagingen stond, waaronder jarenlange achterstanden en non-transparantie in grondverzoeken en overdrachten, en de toentertijd bestaande aanpak van juridische kwesties.
Volgens het staatshoofd is er in de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang in deze kwesties geboekt. Vooral met de grondconversie is er een belangrijke stap gemaakt.
Met het Besluit Grondconversie, van 2023, en de digitalisering hiervan, zijn al meer dan 5.600 beschikkingen omgezet naar eigendom, wat heeft geresulteerd in inkomsten, van meer dan SRD 102 miljoen, voor de Staat. Vervolgens zijn er meer dan 28.500 grondbeschikkingen, verstrekt aan burgers, in de verschillende districten. De achterstanden in grondverzoeken, zijn voor ruim 50% ingelopen. Het is de bedoeling deze achterstanden vóór 31 december 2024 zo veel als mogelijk weg te werken. Het staatshoofd benadrukte, dat heel binnenkort er grondbeschikkingen zullen worden uitgereikt in Commewijne, Coronie en Nickerie.
Verder zal er aandacht worden besteed aan de aanpak van corruptie bij het grondbeleid. Onder andere door het digitaliseren van alle aanvragen. Dit zal zorgen voor meer transparantie tijdens het proces, maar zeker ook voor de efficiëntie. Heel veel burgers, hebben reeds jarenlang, een aanvraag lopen en nog steeds geen oplossing gevonden voor hun grondproblemen. “Door deze maatregelen die de regering heeft getroffen, zal dit probleem tot het verleden gaan behoren, omdat elke Surinamer recht heeft op een plek, omdat er genoeg grond is voor een ieder”, aldus Santokhi.